Два инсинератора ще изгарят боклука от болниците заради коронавируса

20.03.2020 16:26 Румина Димитрова
Емил Димитров

Опасните и болничните отпъдъци ще се изгарят в два инсинератора заради коронавируса. Те няма да се автоклавират при 120 градуса, както се правеше досега с медицинските отпадъци, защото това не било надеждно и се рискувало при превоза им да се зарази населението. Това обясни от парламентарната трибуна екоминистърът Емил Димитров, за да мотивира промените, които се правят в извънредното законодателство за изгрането на медицинските отпадъци.

Болниците ще продължат да си работят по същите договори, по каквито и досега, те имат договори и с тези инсинератори, обясни още той.

Вярно е, че коронавирусът измести много кризи, една от тях беше тази с боклука. Тогава стоеше въпросът за внасяне на болнични отпадъци от чужбина. Какви са гаранциите, че сега може да се спре вносът на боклук от тези държави предвид ситуацията?, обърна се към Димитров лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че сега заради болестта опасността се засилва, а миналият път, когато темата била отворена, въпросът останал нерешен.

Искаме да ни дадете гаранции, че нито един килограм от този боклук няма да влезе в България, настоя Нинова.

В България не са внасяни медицински отпадъци. Имало е един камион, който е преминавал през България, той се е запалил, и когато е трябвало да се пишат документите, това е записано в тях и от там тръгна в медиите, отвърна й Димитров.

Създадохме оперативен център, с който да следим всички граници. Получаваме информация за всички камиони, които са влезли в България, ние подаваме информация до РИОСВ и те ги проверяват. Хванали сме няколко в нарушение. Митницата нито веднъж не ни е издала справка за това, което влиза в страната. Нито един ред не ни е дала за влизащи в страната отпадъци и какво се случва с тях досега. Ако ние не бяхме създали друга организация, нямаше да разберем. Подписах промяна на една от наредбите - всички,които внасят отпадъци за каквото и да било, да ни уведомяват три дни преди това, обясни още екоминистърът.

По време на дебатите шефката на парламентарната еко комисия Ивелина Василева пък предложи в текстът, който се отнася за изгарянето на боклука, да бъде записано, че това ще става по настоящата наредба и включи към медицинските отпадъци и пестицидите. Това обаче не се хареса на БСП и червеният депутат Атанас Костадинов настоя пестицидите да отпаднат от текста, защото сега не било мястото депутатите да се занимават с тях и изгарянето им не трябвало да преминава през извънредното законодателство.

Кажете къде на Позитано да ги наредим тогава? Няма проблем, там ще ги оставим. Тези пестициди, които сме събрали, са от договора ни с Швейцария на времето. Програмата приключи, но ние сме поели ангажимент да доизчистим. Пестицидите ще бъдат изгорени в единствения инсинератор, който има лиценз. Това е финалът на швейцарската програма. Няма конфликт тук. Защо го създавате?, настоя обаче екоминистърът Емил Димитров.

В крайна сметка предложението отпадъците да се горят в двата инсинератора бе прието окончателно.

Срокът на месечните семейни помощи, който изтича в периода 1 февруари и обявяването на извънредното положение, също ще бъде удължен с един месец от края на извънредното положение. С един месец след отмяната се удължава и срокът на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции. Кметовете и Агенцията за социално подпомагане пък нямат право да намаляват капацитета или да закриват социални услуги заради липса на потребители.

Аптеките ще могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, отново до отмяната на извънредното положение и до 2 месеца след това. За това време се спират обществените поръчки, а за вече откритите, сроковете спират да текат. Изключения ще се правят само, когато поръчките трябва да се открият, за да се подсигури здравето и живота на гражданите, националната сигурност и за нуждите на извънредното положение. Обществени поръчки сега няма да се прилагат за закупуването на лекарства, медицински облекла и апаратура. Търговците на едро на медицински изделия пък няма да може да слагат надценка по-висока от 15% върху тази на производителя.

Други от От страната и света

Търновски и английски ротарианци порнесоха венци на Багриловия надпис

Членове на Ротари клуб – Велико Търново и приятелите им от английския ротариански клуб Уестборн поднесоха венци на Багриловия надпис и се включиха в тържествата по случай 116 години от обявяване на

Калин Стоянов: Ще бъда гражданска квота, влизам в политиката, за да изоблича фалшивия морал

Влизам в политиката, за да разоблича лъжите и фалшивия морал. Ще бъда гражданска квота и ще продължа пътя си в сферата на сигурността. Това написа във фейсбук профила си бившият вътрешен министър

Вижте всички водачи на листи на "ДПС - Ново начало", в Пловдив първи е Станислав Анастасов

"ДПС - Ново начало" регистрира листите си за депутати в районните избирателни комисии в цялата страна. На челните позиции са опитни депутати и представители на местната власт от ДПС

Хиляди усмихнати българи заедно празнуват независимостта във Велико Търново (обзор)

Даниел Панов към политиците: Когато има протегната ръка в името на държавността, хванете я, не я режете Рая Назарян: Със стиснати ръце можем да постигнем много повече

Слави Трифонов за Деня на независимостта: Днешната дата олицетворява силата и непримиримостта

Днес, не просто отбелязваме, честваме или почитаме поредния празник. Днешната дата, всъщност, олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали и сме пазили свободата и независимостта си

>