Италия надмина Китай по брой мъртви за ден, военни извозват труповете от Бергамо (Обзор)

19.03.2020 22:31 Виолина Христова, Рим
Празна улица в Соренто
Военни камиони и войници са на гробището в Бергамо, което е препълнено, за да вземат ковчези и да ги карат в съседни провинции.
Жена храни котки на улица в Неапол. Цяла Италия е под строга карантина.

Никога от началото на епидемията с коронавирус в света не са били регистрирани 475 мъртви за ден в една страна, както стана в Италия на 18 март. С този черен рекорд тя надмина и Китай в най-критичната му фаза от епидемията. Италианските жертви до 19 март вечерта станаха 3405 и е вече са повече от китайските. Заразените са над 36 000.

Въпреки това обаче според италианските експерти има светлинка в тунела, защото нараства много и броят на оздравелите – общият е 4025. Въпреки че броят на жертвите расте много и в най-поразената област Ломбардия,

има вече лек резултат

от социалната изолация,

която италианците си наложиха след приемането на двата правителствени указа в тази сфера, тъй като кривата на нарастване на броя заразени показва, че то е по-умерено.

Много по-малка скорост отбелязва и увеличаването на заразените в Централна и Южна Италия. Според проф. Силвио Брузаферо, президент на Висшия институт за здравеопазване, само ако се продължи с отговорно спазване на мерките от всички италианци, може да се постигне бавно разпространение на епидемията към Юга. Това е и целта на италианските власти, защото по този начин пациентите в препълнените болници могат да се лекуват, както трябва, и да освободят места за други. В противен случай при бързо развитие на епидемията здравната система на Италия не успява нито да поеме, нито да лекува болните.

В момента най-засегнатият от кризата град Бергамо в Ломбардия вече няма къде да погребва и кремира труповете. Наложи се намеса на италианската войска, която със свои камиони извозва труповете към Болоня и Модена, които предоставиха крематориумите си. Така към болката на стотици семейства да не могат да се сбогуват с починалте си близки, се добави и друга – да чакат безкрайно дълго време да бъдат кремирани. Всичко това – въпреки че крематориумите работят денонощно.

Сред жертвите са много кметове, лекари,

свещеници и пощенски служители.

Извозват се към други болнични структури извън Бергамо и много пациенти, тъй като за тях няма място в града. В момента се организират и полеви болници.

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана призова съгражданите си да спазват мерките. „Виждам хора, които не могат да дишат, но също и много хора, които се разхождат. Проблемът не е в мерките и глобите. Но стига вече! Ако не стане с добро, ще трябва да се намесим отново”, допълни Фонтана.

Премиерът Джузепе Конте каза пред в. ”Кориере дела сера”, че удължаването на тоталната блокада е неизбежно. „Ограничителните мерки функционират и е ясно, че когато пикът бъде достигнат, заразяванията ще започнат да спадат, надявам се след няколко дни. Но няма да можем да се върнем към предишния си живот.” 

Министърът на спорта Винченцо Спадафора също е категоричен – ако гражданите продължават да излизат без причина, както става често сега, ще бъде забранено спортуването и разхождането на открито. Очаква се решението да се вземе още през сегашния уикенд, когато се види доколко италианците спазват забраните за излизане. Обсъжда се и по-ранно затваряне на хранителните магазини.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>