Лекарствата по рецептурна книжка, но само в аптеката, от която последно са купени

19.03.2020 22:17 Йоана Русева
ПРОФ. ПЕТКО САЛЧЕВ

Облекченият режим за осигуряването на лекарства, които се отпускат с рецептурна книжка, да може да продължи до 2 месеца след приключване на извънредното предложение. Това предвижда предложението на ГЕРБ, внесено между първо и второ четене на закона за извънредно положение, който депутатите от правната комисия обсъждаха в четвъртък.

Такъв режим действа от 16 март с решение на здравната каса, чийто нов шеф е проф. Петко Салчев. Той позволява аптеките да отпускат необходимите лекарства на хората с хронични заболявания като диабет, сърдечни проблеми, астма, глаукома, болест на Алцхаймер, Паркинсон и др. само по рецептурна книжка, без да се налага да показват нова рецепта от личния лекар. Целта е да се избегнат напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети.

Лекарствата обаче могат да се вземат само от аптеката, от която последно са били купени, защото там е отрязъкът от рецептата, с която са били отпуснати. Данните от нея са важни, за да може фармацевтите да ги впишат в рецептурната книжка, така че да се отбележат новоотпуснатите медикаменти, обясниха от здравната каса.

Облекчен ред е създаден и за новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в книжката. В тези случаи личните лекари се свързват с регионалната здравна каса, за да информират за промените, а аптеката отпуска лекарствата по незаверена рецептурна книжка с попълнени данни на джипито.

Преди седмица здравната каса позволи и срокът на протоколите, с които също се отпускат лекарства на хронично болни пациенти, да може да се удължи до година по преценка на съответната комисия или специалист. За целта обаче тогава пациентите трябваше да отидат на място за нова презаверка. Според последните насоки на здравната каса не се налага да ходят сега. Срокът на протоколите, които изтичат до 16 април 2020 г. и са за заболявания, които не изискват промяна в терапевтичната схема, ще бъде удължен автоматично с един месец.

Това обаче не важи за заболявания, чието лечение е за определен срок, а именно - хепатит С, хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст, лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща по време на бременността или до 7 дни след нея, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации, посочват от НЗОК.

Други от От страната и света

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

Зеленски: Краят на войната с Русия зависи от решимостта на съюзниците

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че краят на продължаващата от над две години и половина война с Русия зависи от "решимостта" на западните съюзници на Киев да предоставят оръжие на

С почит за загиналите пилоти в Търново започна Фестът на военните оркестри

С минута мълчание в памет на загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин започна официалното откриване на фестивала на Военните духови оркестри във Велико Търново

Иракската фракция "Катаиб Хизбула" обеща 100 хил. бойци в подкрепа на "Хизбула"

Проиранската иракска фракция "Катаиб Хизбула" обеща да изпрати сто хиляди бойци в Ливан, за да подкрепят шиитското движение "Хизбула" в борбата му срещу Израел, съобщи в. "Аш Шарк ал Аусат"

>