Банско започна великденското пране на килими под карантина

20.03.2020 01:01 Антоанета Маскръчка
Всеки ден дезинфекцират улиците в Банско.
Пловдивчанката, която иска да си тръгне

- Още три автобуса с англичани си тръгнаха, 20 сезонни работници стоят на изхода

- Освен уроци онлайн учениците в затворения град имат и виртуална занималня

Тягостно е да си стоиш по принуда вкъщи, като знаеш, че причината е плъзналата яростна зараза. Банскалии обаче сме държеливи и не се даваме. В града има всичко необходимо, а и на човек не му трябва кой знае колко, за да издържи 14 дни карантина.”

Това разказа мъж от Банско, който тези дни трябвало да се изнесе към морето, за да приготви там обекта си за летния сезон. “Не е фатално, че ще си остана още две седмици у дома. В мазето остана още от сланинката, на привършване е старецът, но пък в двора копривата вече е набола. Няма място за паника”, допълни мъжът.

Местните стриктно спазват забраните да не напускат домовете си без сериозна причина. Социалните им контакти обаче не са прекъснати, и то без да се нарушават въведените строги правила.

“Викаме си през

терасите

съседите, питаме се кой какво прави. Повечето имаме дворове и от разстояние пак си разменяме по някоя дума ”, разказа банскалийка. По-възрастните жени, на които не им се излиза до кварталния магазин сутрин рано, питат от прозореца: “Дойде ли хлябът?”.

Други пък са започнали ремонти на домовете си, почистване на дворовете. “Комшийката вече почна и великденското пране на килимите. Сигурно и аз ще свърша тая работа”, коментира жена под карантина.

Учителката Дани Рускова пък организира занималнята на петокласниците от СУ “Н. Рилски”. Във фейсбук е направила специална група с над 35 членове, в която освен децата има и родители, учители, дори и деца от други класове. Основно обаче контактува с тях по вайбър, защото половината ученици предпочитат мобилните телефони.

След като сутринта са били в дистанционните часове,

в 14 ч започва

виртуалната

занималня

Пишат заедно домашни, учат уроците. Дори деца, които преди това не са идвали, сега се включват и им е приятно. “В училище съм много строга, но сега се опитвам да ги поощрявам повече, защото ситуацията за тях вероятно е стресова”, каза Рускова. В групата качва занимателни игри, любопитни четива и задачи и вижда, че децата ги четат.

“Когато не съм в дистанционните часове, съм на двора. Времето е слънчево, приятно е човек да е на чист въздух. Имаме си беседка, почиствам цветята в градината. В една къща винаги има какво да се прави, много по-различно е, отколкото в апартамент. Понякога се забавляваме в социалните мрежи с другите банскалии”, допълни Дани Рускова.

Мъжът ѝ Митко е готвачът у дома. Той е страстен кулинар и привърженик на здравословното хранене. “Правим си чай от билките, които сме си брали, слагаме си от нашия чист мед. Мисля, че банскалията е силен човек и ще се справи”, оптимист е учителката.

Дъщеря им Маги

е снабдителят на

семейството

Когато се наложи, тя излиза до магазина с маска и ръкавици. По тяхната улица често преминават полицейски коли, както и в целия град. Улиците обаче са пусти, тук-там се вижда по един човек да притичва до кварталния магазин. И то най-вече до обяд, когато основно се купува пристигналият топъл хляб.

От сряда сутринта пък на изхода на Банско към Разлог стоят двайсетина сезонни работници и наематели на обекти, които са от вътрешността на страната и искат да си тръгнат.

“Дойдох да си затворя заведението, да събера оборудването и

се оказа, че

не мога да си

тръгна към

Пловдив,

Стоим тук повече от 24 ч, спахме в колите. Англичаните ги пускат да си ходят, а нас - не”, възмущава се жена.

От общината обаче обясниха, че не отговаря на истината, че две денонощия без подслон са стотици българи, които са освободени от работа заради карантината. “За всички хора независимо дали са туристи, или работници, дали са български, или чужди граждани, е осигурено настаняване при нормални условия в отоплени и дезинфекцирани помещения с течаща топла вода”, обясняват от щаба. Става дума за ученическо общежитие.

Оттам допълниха, че всички хора, които не са с постоянен адрес в града, но са били в Банско в момента на обявяване на карантината, са информирани, че не могат да напуснат. От общината опровергаха и информацията, че хора напускат града през полски и горски пътища.

В Банско няма недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства. Доставката на медикаменти, които в момента липсват, се извършва по установения от години ред - със заявка и получаване на следващия ден, категоричен е кметът Иван Кадев.

В четвъртък още три автобуса с английски туристи тръгнаха около 9 ч от Банско с полицейски ескорт към летището в София. В тях бяха качени тези, чиито полети са същия ден. В петък също се очаква да има организиран превоз.

А банскалии избраха типично техен си начин да подкрепят всички, които работят на първа линия в борбата с коронавируса - в сряда вечерта в 19 ч

дрънкаха със

звонци

през терасите. Ще го правят всяка вечер до края на карантината. Имаше и тържествен камбанен звън на църковни камбани.

“Половин час градът бе огласен от невероятната музика. Така си давахме кураж и надежда”, каза Дани Рускова.

Нощен клуб пък организира традиционното си ретро парти в сряда вечер. То бе излъчвано на живо онлайн и гледано от 15 хил. души. Клуб по йога в Банско също не забрави феновете си. “Нищо не ни спира да се съберем да правим йога. Всичко, от което се нуждаете, е интернет и йога постелка, или каквато и да е постелка”, е постът в социалните мрежи на инструктора. Предлагат се упражнения и инструкции как се изпълняват.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>