КОВИД-19 заключи поне 500 млн. по домовете им, САЩ спират визите (обзор)

20.03.2020 03:00
Улиците на Виена са празни заради коронавируса. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Полски свещеник измисли нов начин за борба с коронавируса. Той държи мощи на свети Антоний и се моли за хората и спирането на разпространението на заразата, като обикаля улиците на град Люблин.

500 млн. души по света не напускат домовете си след наложената карантина, затворените граници и призивите на властите да ограничат до максимум социалните си контакти заради КОВИД-19. 80 000 европейци пък са блокирани далече от домовете си заради наложените мерки.

В последните дни

Европа се оформи

като най-рисковото

място в света,

където пандемията се разпространява най-бързо. Първото място заема Италия с над 36 000 заразени и близо 3405 починали, с което тя задмина броя на смъртните случаи в Китай. Само за ден жертвите са 427 - нов рекорд. В Испания има над 17 хил. болни и 767 починали, следва Германия с повече от 13 хиляди заразени, от които умрелите обаче са едва 31.

“Коронавирусът е най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам. Дали Германия ще се справи, зависи от дисциплината на всеки един и на всички заедно”, обяви Ангела Меркел в емоционално обръщение към нацията. Германия спря програмата с Турция за прием на бежанци и обяви, че при необходимост ще превръща хотели и обществени зали в лазарети.

САЩ спират издаването на визи за повечето страни заради коронавируса, съобщи говорителка на Държавния департамент. Според Ройтерс мярката ще засегне стотици хиляди хора. От 15 март 2020 г. консулският отдел на

посолството на САЩ

в София отменя

всички записани

консулски услуги,

които не са спешни, до второ нареждане. Мярката е в подкрепа на действията, предприети от правителството на България за противодействие на разпространението на коронавируса, пише във фейсбук мисията на САЩ. “Нормалният работен график ще бъде възстановен възможно най-скоро, като понастоящем не можем да предоставим конкретна дата.”

Само за ден във Франция бяха наложени 4000 глоби за излизане без повод. Французите могат да напускат дома си само с декларация, в която пишат името, адреса си и повода за излизането.

Унгария наложи мораториум върху връщането на заемите до края на годината за всички компании и физически лица. Австрийската област Тирол бе изолирана напълно, след като се оказа, че много хора са се заразили в малък ски курорт на нейна територия. Португалия стана поредната страна, която въведе извънредно положение. 

Социалната изолация промени и начините на протест. Хиляди испанци под карантина излязоха по балконите си в сряда вечерта и

дрънчаха с

тенджери и тигани в

знак на недоволство

след избухването на корупционния скандал, в който е замесен бившият крал Хуан Карлос. Те протестираха в момента, когато крал Фелипе VI правеше тв обръщение към нацията, и настояваха баща му да дари 100-те милиона долара, получени от Саудитска Арабия, за борба с коронавируса.

Светът навлиза в нова ера, която може да доведе до радикални промени в икономически, политически и социален план, обяви турският президент Реджеп Ердоган. Вестниците подеха призива му на първите си страници: “Остани си вкъщи, Турция”. Още две са жертвите в страната. Едната от тях е бившият главнокомандващ на сухопътните сили ген. Айтач Ялман, който е на 80 г.

Жена с коронавирус роди в Атина с цезарово сечение. 24-годишната майка и детето се чувстват добре.

Сърбия обяви, че планира пълно затваряне на границите и спиране на всички полети от международното летище в Белград. Полетите от Ниш вече бяха прекратени.

Черна гора, която последна падна под ударите на заразата, вече има 10 случая. Оттам започна евакуиране на 1800 руски туристи, които били на почивка. Северна

Македония обяви

извънредно

положение

и отмени изборите на 12 април.

Първа жертва на коронавитуса даде Русия. Жена на 79 г. почина в болница в Москва. За да бъде предпазен президентът Владимир Путин, целият служебен състав на Кремъл, свързан с работната му програма, е минал през тестове.

И принцът на Монако заразен

Принцът на Монако Албер II e заразен с коронавируса, съобщи дворецът в малкото княжество. Монархът е под наблюдение, но състоянието му не будело притеснения. Носител на вируса се оказа и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние. “За всички, които са заразени и са под карантина - ще преминем през това заедно”, написа в туитър 68-годишният французин.

Здравният министър на Нидерландия пък припадна от изтощение в парламента, докато отговаряше на въпроси за борбата с коронавируса. 56-годишният Бруно Бруинс се свлече зад трибуната, но след като му дадоха вода, успя да излезе от залата без чужда помощ.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>