До летището се стига, но трудно се влиза

19.03.2020 16:49
Нито хора, нито коли има пред летището в София
Апаратите в летището за заплащане на паркинга временно не работят, гласи бележка върху устройството.
Метални заграждения отделят сектора за заминаващи от другата част на летището.
Пътниците, които ще летят, се чекират с маски и ръкавици.
Охрана спира влизането на външни лица в сектора за пристигащи. Входът е само за пасажери.
Пристигнали пътници излизат от летището в София. През тази въртяща врата само се излиза, не може да се влезе.
Паркингът на Терминал 2 не е празен, но места лесно се намират.

Най-стегната организация има на аерогара София, разказват пътници, пътували дни, за да се върнат

Почти безупречна организация за пристигащите и заминаващите пътници е създадена на софийското летище, видя "24 часа".

Огромното му фоайе е разделено с високи метални огради на две части и така помещението за заминаващи е тотално отделено от другата част, в която излизат пристигащите.

В сектора за заминаващи има оставен тесен коридор пред стъклената врата, до който има достъп от паркинга. Цялата огромна площ е заградена с метални огради и така не само не се влиза, но не се и вижда. За пътниците, на които предстои пътуване, е оставен тесен коридор към гишетата за чекиране на багажа.

Мъжете и жените от охраната на летището са изключително любезни и съвсем спокойно обясняват на хората защо са разделени помещенията и откъде трябва да се мине, за да се стигне до сектора за посрещачи. На практика трябва да се излезе от сградата на летището.

Там обаче стъклената въртяща се врата спира в момента, в който се опита да влезе човек. По-скоро охраната я спира, тъй като никой външен не е допускан вътре. Пропускат се да минат - отвътре навън, единствено пристигащите. Хората, които ги чакат, стоят на тротоара отвън.

До летището ни няма проблем да се стигне с кола. Полицейският пост, който беше на 200 м от входа на летището и където разрешената скорост бе 20 км в час заради опасността от тероризъм, е вдигнат. Там стои полицейският павилион, но в него няма никого.

В паркинга се влиза безпрепятствено, но за разлика от друг път, сега лесно се намира място за паркиране. Престоят на паркинга обаче не може да бъде заплатен в залата на летището, а единствено на бариерата. Там има автомат, но той също не се ползва. Идва човек с маска и ръкавици, взема талончето ви за паркиране, след което ви казва колко дължите. След като получи парите, вдига бариерата за изход.

Таксита има, шофьорите са със самоделни маски и ръкавици. "Страх ни е, но какво да правим", каза един от шофьорите.

Нашето летище е с най-сериозни мерки спрямо коронавируса, каза един от пътниците, който пристигна с двудневен полет от САЩ. За да се прибере в София, той е летял от Филаделфия до Доха, Катар, а оттам след 14-часов престой стига до България.

На другите летища, през които минах, не мерят температурата. Тук го направиха с електронен термометър, допрян до челото, още преди паспортен контрол, обясни 21-годишният мъж.

На летището във Филаделфия всички магазини, включително и хранителните, и заведенията за бързо хранене, както и вендинг машините са затворени. Т.е. от никъде не може да се купи нито храна, нито вода. Билетите се продават, така че самолетът да бъде запълнен едва 25 на сто. По този начин всеки пътник е разделен от останалите с най-малко две седалки.

Пътниците получават анкетни карти още в самолета за София от Доха. При кацането те минават през ръкав, а не са превозвани в автобус. На края на ръкава двама души проверяват дали паспортите им са редовни. След това на друго гише се проверяват как са попълнени анкетните карти. И преди да стигне до паспортен контрол, всеки от пътуващите минава през термометър. "Прави впечатление, че на софийското летище има най-стегната организация, наистина е направено така, че пристигащи и заминаващи да нямат абсолютно никакъв контакт, както и да няма посрещащи", каза пътникът пред "24 часа". Фактически никой, освен английски туристи от Банско, не заминава от България, а те си тръгват с чартъри. Един от последните полети, които успяха да се приберат у нас, бяха от Доха, Катар.

Други от От страната и света

След смъртта на пребитата жена в Перник, повдигат по-тежко обвинение на 17-годишния извършител

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза за БТА говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова

Катастрофа край пътен възел "Вакарел" на АМ "Тракия", има ранен

Катастрофа между два леки автомобила е станала край пътен възел „Вакарел" на автомагистрала „Тракия", съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пострадал е водачът на една от колите

Натоварен трафик към Гърция, вижте кои алтернативни маршрути са подходящи

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове  на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът на ГКПП "Никопол"

Библиотеката в Добрич прави старите семейни фотографии дигитални

Регионалната библиотека „Дора Габе" в Добрич обогати своята дигитална библиотека с нова колекция чрез кампания „Някогашна Добруджа разказва" с фотографии и пощенски картички от добруджанския край

Кремъл състави списък от 47 "недружелюбни" държави, България е в него

Руският министър-председател Михаил Мишустин одобри списък на страните, налагащи „деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности", предаде ТАСС

>