Смут в правна комисия, близо 2 ч. не могат да разгледат извънредния закон

19.03.2020 15:42 Митьо Маринов
Шефката на правната комисия Анна Александрова и заместниците й Хамид Хамид от ДПС (най-вляво) и Крум Зарков от БСП по време на заседанието.
Явор Божанков Снимка: Архив

„Работата на правната комисия беше прекъсната, тъй като народните представители нямаха адекватен доклад. Никой от народните представители не знаеше какво гласува. В такъв критичен момент за България скоростта на законодателния процес не може да бъде оправдание за неговото качество“, каза депутатът от БСП Явор Божанков пред медиите в извънредната почивка на правната комисия, в която днес се разглежда между първо и второ четене законът за извънредното положение. Почивката трябваше да е до 15 часа, но продължи близо два часа.

Според депутатите от левицата работата на комисията не трябва да продължи работа, докато докладът не бъде пренаписан и добре подреден.

Причината за настаналия смут в комисията е, че час след като депутатите започнаха работа се наложи прекъсване, за да се пренапише докладът, по който народните представители разглеждат новия закон. Оказа се, че в него присъстват само предложенията за промени но не и гласуваният и приет вчера законопроект.

„Колегите от ГЕРБ пренаписаха целия закон. Това е и доклада на правна комисия. Това води до объркване и липса на ориентация. В тази ситуация бързането и създаването на хаус е контрапродуктивно. Всички текстове трябва да бъдат прецезирани. Ако трябва ще заседаваме до малките часове. Не може така да се приемат закони. Докладът е негоден. Той не съдържа закона, който гласувахме вчера“, добави депутатът Филип Попов.

Сред основните предложения на БСП между двете четения е 60% от заплатите на работниците, които нямат възможност да ходят на работа, да бъдат платени от държавата. Предлага се и частните болници да се включат в борбата с коронавируса и да приемат заразени пациенти. От 20 хил. до половин милион както и 15% от годишните доходи да е глобата за търговците, които спекулират с цените. Надценката на стоките да не може да е повече от 20%, е друга мярка срещу спекулата с цените, предложена от БСП.
„Тези 60% директно да отиват при осигуреното лице. МС и съответните министерства не успяха да разработят механизъм какво се случва с работодателите и работниците в тези извънредни положения“, каза Надя Клисурска.

Едно от предложенията на всички депутати се очертава като консенсусно - спирането на давностните срокове по граждански, административни и изпълнителни дела.

Други от От страната и света

Вижте кога настъпва астрономическата есен

Тази година астрономическата есен ще настъпи на 22 септември (неделя) в 15:43 ч. българско време, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия"

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

>