Религиозните обреди в Българската патриаршия в Истанбул са отменени

19.03.2020 15:33
СНИМКА: Pixabay

В Българската патриаршия в квартал Шишли в Истанбул са прекратени религиозните обреди заради новия коронавирус. Отменени са дневните и вечерните служби в църквата Свети Йоан Рилски в патриаршията, както и всички планирани инициативи на българската общност в Истанбул, които традиционно се провеждат в екзархията, най-българския дом в мегаполиса.

Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог е затворена за посетители.

Това посочи председателят на църковното настоятелство на българската общност в мегаполиса Васил Лязе, цитиран от БТА. 

"Екип на община Фатих, в района на която се намира Желязната църква, извърши цялостна дезинфекция на храма. Църквата е затворена и не се приемат посетители. Предвижда се днес да се извърши дезинфекция на екзархийския комплекс от екипи на община Шишли, в района на който се намира екзархийският дом. Предприехме трудни, но необходими ограничителни мерки, за да предотвратим събирането на много хора в екзархията и в църквите и за да пазим хората", каза Васил Лиязе.

За ограничаване на контактите на персонала на екзархията дежурим на смени по един човек на ден, за да може служителите ни да си остават повечето време в къщи, както настоятелно препоръчват здравните власти, обясни директорката Кадер Хасанова.

Ограничителните мерки за обредите в екзархията и църквите са били предприети непосредствено след като България обяви извънредно положение заради новия коронавирус. Предвижда се да се прилагат до началото на април, но може и да бъдат удължени.

Учениците в българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий", което се помещава в екзархийския комплекс, бяха разпуснати в началото на този месец заради новия коронавирус и занятията се провеждат дистанционно.

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>