20 000 умрели в Англия ще е постижение, твърди учен

19.03.2020 15:10 Павлина Трифонова
Клиенти се трупат пред кръчма в лондонския квартал Сохо, докато случаите на коронавирус в Англия растат.

Посолството ни в Лондон спира услуги

Водещ епидемиолог във Великобритания предупреди, че ако страната се размине само с 20 000 смъртни случая от коронавирус, това ще е постижение. Проф. Нийл Фъргюсън говорил пред малка група специализирани журналисти, за да ги убеди, че предприетите от правителството мерки за самоизолация и прекъсване на всякакви неналежащи социални контакти трябва да продължат дългосрочно, за да има някакъв смисъл, съобщава “Дейли телеграф”. Професорът е част от екипа, направил анализа, на който британските власти се доверяват при определяне на стратегията си за справяне с болестта.

Според Фъргюсън алтернативата е 260 000 починали или бързо откриване на ваксина или иновативна технология. По-късно той написа в туитър, че се е самоизолирал, защото вдигнал температура и има суха кашлица. В съобщението си предупреди, че в британския парламент има много КОВИД-19.

Междувременно българското посолство в Лондон съобщи, че временно спира да извършва някои консулски услуги, като нотариално удостоверяване на документи и издаване на визи, като изключения ще бъдат правени само за хуманитарни случаи. Консулската служба ще работи от 9 до 13,30 ч и в приемната ѝ ще се допускат само хора без температура. Подмяната на документи за самоличност ще продължи да се извършва, но само чрез предварително заявен и потвърден час.

В обръщение до сънародниците на Острова посланик Марин Райков ги информира, че до момента са отменени 6 полета на “България ер” до София. Останалите компании, на които предимно разчитат британските туристи, още нямат анулирани маршрути до България.

Други от От страната и света

Вижте кога настъпва астрономическата есен

Тази година астрономическата есен ще настъпи на 22 септември (неделя) в 15:43 ч. българско време, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия"

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

>