Граничните ограничения заради Ковид-19 прекъсват доставките на храни в ЕС

19.03.2020 15:01
СНИМКА: Ройтерс

Ограниченията, наложени от някои държави от Европейския съюз на техните граници с други членове на блока в отговор на пандемията от коронавирус, нарушават доставките на храни, заявиха европейски представители на хранително-вкусовата индустрия и на земеделските производители, предаде Ройтерс.

Повече от дузина държави от ЕС имат затегнати или дори затворени граници в отговор на разпространяващата се епидемия.

Поради тези мерки се наблюдава "забавяне и прекъсване на границите между страните при доставката на определени селскостопански и промишлени продукти, както и на опаковъчни материали", се посочва в съвместно изявление, подписано от търговски асоциации, представляващи земеделските стопани от ЕС, търговците на храни и Европейската индустрия на храните и напитките, предава БНР. 

Те също така предупредиха за потенциален недостиг на работна ръка в хранително-вкусовата промишленост, тъй като секторът разчита на работници, които по принцип се движат из целия единен блок.

За да се опитат да избегнат недостига на основни стоки, храни и лекарства, лидерите на ЕС подкрепиха във вторник предложение на Европейската комисия за създаване на бързи ленти по границите на техните страни, но те не се съгласиха да запазят отворени вътрешните граници.

От бранша обаче посочиха, че това не е достатъчно.

"Ние приветстваме последните насоки на Комисията относно управлението на границите като добра първа стъпка. Въпреки тези насоки обаче, ние продължаваме да се сблъскваме със сериозни смущения", посочиха те и призоваха държавите и институциите на ЕС да подготвят планове за действие в извънредни ситуации при евентуален недостиг на работници.

"Като се има предвид, че веригата за доставки на хранително-вкусова промишленост е силно интегрирана и функционира отвъд границите, всяко блокиране на доставки и работници неизбежно ще навреди на бизнеса. Способността ни да осигуряваме храна за всички ще зависи от запазването на единния пазар на ЕС “, се казва в съвместното изявление.

То беше подписан от FoodDrinkEurope, търговският орган за европейската хранително-вкусова промишленост, организациите Copa и Cogeca, които представляват земеделски производители, и CELCAA, асоциация на ЕС за търговски дружества в хранителния и стоковия сектор.

Други от От страната и света

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

Моделът Ева Живковска с дебют в „Сватбата на Фигаро" на великотърновския театър

Младата оперна надежда Ева Живковска от Северна Македония ще дебютира на българска сцена в комичната опера «Сватбата на Фигаро» на Моцарт, която подготвя екипът на Музикално-драматичния театър

>