ВМРО предлага да се затварят сайтове, които разпространяват фалшиви новини

19.03.2020 13:41
Александър Сиди

Всички интернет платформи, които искат да разпространяват медийно съдържание, да се регистрират със заявление към СЕМ, а на сайта да бъде посочено лицето, което отговаря за личните данни на потребителите, които го използват. Ако това не бъде направено, сайтовете да бъдат затваряни. Такива промени ще внесат от ВМРО в Закона за радиото и телевизията днес, обявиха от партията.

Промените, които от партията предлагат обаче не са нови. Още в края на 2018 г. от ВМРО организираха дискусия, на която бяха предложени именно държавата да може да спира достъпа до сайтове на български език, които разпространяват фалшиви новини и нямат администратор на лични данни, както и онлайн медиите да се регистрират и да подлежат на регулация от Съвета за електронни медии. Законопроектът обаче не бе внесен в деловодството на парламента досега.

"Това е закон, който дълго време бавихме, не го вкарвахме в деловодството, за да не каже някой, че го правим по време на местни избори или на други кризи. Виждаме сега, че главният прокурор и много други наши колеги, говорят много активно за фалшивите новини. Това е една зараза, която се разпространява в интернет пространството, може би със същата скорост, с която се разпространява и заразата сред обществото", обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди пред журналисти.

"Правим изменения в Закона за радио и телевизията. В него добавяме всички онези интернет платформи, които са с медийно съдържание и разпространение. Направихме сериозно проучване как да ги разделим от тези, които са медии, и какво точно означава думата медия, защото няма такава дефиниция. Направихме дефиниция и ги отделихме от всички онези лични блогове на някой инфлуенсър или друга такава модерна дума, с много повече последователи от други регионални сайтове", продължи той. Подчерта, че промените предвиждат всички, които искат да бъдат медии или да се позиционират като такива трябва да се регистрират в СЕМ със заявление, като така те ще носят отговорност за съдържанието, което публикуват.

Сайтовете пък ще се спират на база GDPR. Мотивът на ВМРО за това е, че всеки потребител, който използва даден сайт, влизайки в него IP-то му става известно на собственика. Затова всеки сайт трябвало да посочи едно лице на сайта си, което отговаря за личните данни, а ако това не стане, той да бъде закриван за територията на България.

Сроковете на кредитите за всички задлъжнели лица да спрат да текат по време на извънредното положение, ще предложат пък от партията в проекта на закон за извънредното положение между първо и второ четене, обяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и зам.-шеф на ВМРО Искрен Веселинов. Друго предложение е пък всички фирми, които имат затруднения свързани със спиране на дейността, също да не правят вноските си по кредитите в това време, но след като докажат, че наистина имат проблем.

Да се наложат пределни цени на стоките от първа необходимост и тези, свързани с овладяването на епидемията или да се определи максимална възможна надценка за тях, предвижда друг от текстовете, които ВМРО ще предложи.

Друга промяна в Кодекса на труда предвижда всички родители на деца, които трябва да си седят вкъщи, за да ги гледат и изчерпат платената си отпуска, да бъдат обезщетение от още 20 дни. Предлага се и да се дадат повече правомощия на органите на местната власт - да затварят частично или напълно местата, където има струпване на много хора, завърнали се от държави в чужбина, където е имало зараза.

Други от От страната и света

Доц. Наталия Киселова влиза в листите на БСП

Доц. Наталия Киселова ще е кандидат за депутат от БСП - Обединена левица, заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха

Кметът на Минерални бани остава в ареста

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста за 72 часа с прокурорска мярка, съобщи bTV. В ареста е и синът му, а дъщерята е освободена под парична гаранция

Проф. Стив Ханке: Българският лев е клонинг на еврото

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан

През последното денонощие са потушени 63 пожара

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора

>