САЩ искат да извлекат ползи от епидемията от Ковид-19 в Иран

19.03.2020 13:03 Игор Субботин, в. "Независимая газета"
СНИМКА: Ройтерс

САЩ се опитват да се възползват от ситуацията с мащабната епидемия от коронавируса от нов тип в Иран. Държавният секретар Майк Помпейо заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп е предложила на иранските власти помощ в борбата с Ковид-19, но същевременно припомни, че те трябва да освободят държаните там американски граждани. От думите му следва, че иранското ръководство сериозно обмисля това предложение.

Държавният секретар съобщи, че САЩ "продължават да предлагат на Иран помощ по различни начини" за борба с епидемията. "Имаме отворен хуманитарен канал за насърчаване на законни сделки", посочи шефът на американската дипломация на редовния си брифинг във Вашингтон.

"Подпомагаме МААЕ, ядрения надзорен орган, техните инспектори, полагащи усилия Иран да продължи да спазва Договора за неразпространение на ядрените оръжия", каза Помпейо. Но не пропусна да напомни: "Освен това САЩ отново приканват Иран незабавно да освободи всички незаконно задържани американци, намиращи се на територията на тази страна". И както личи от изявлението на държавния секретар, Иран обмисля дали да изпълни това искане.

Същевременно държавният секретар на САЩК обвини иранското ръководство, че води кампания за дезинформация на фона на кризата с коронавируса. "Вместо да фокусират вниманието си върху нуждите на иранското население и да приемат реалните предложения за помощ, високопоставени представители на иранските власти няколко седмици лъгаха за избухването на уханския вирус - заяви убедено Помпейо. - Иранското ръководство се мъчи да избегне отговорността за своето извънредно некомпетентно и криещо риск от висока смъртност държавно управление. За жалост иранският народ страда от тази лъжа вече 41 години. Те знаят истината: уханският вирус е убиецът, а иранският режим - съучастник."

Основното, което чака Иран от САЩ с оглед пандемията, обаче е Вашингтон да свали санкциите. На 18 март иранското посолство в Москва заяви, че "налагайки санкции на Иран, САЩ възпрепятстват доставките на необходимо медицинско оборудване за болните, заразени с коронавируса". "Подобни действия срещу Иран, по-специално от страна на правителството на САЩ, вече не са правна, нито икономическа тема. Всеки човек, който пречи друга страна с население над 80 милиона души да купува на международния пазар хуманитарни стоки като лекарства и медицинско оборудване за борба с коронавируса, нарушава нормите на международното право", смята дипломатическата мисия.

При това Иран отказва да смекчи реториката си по адрес на САЩ. Президентът Хасан Рохани заяви на 18 март, че Ислямската република ще продължи действията в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, командващия Бригадите "Ал Кудс" от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, от американските военни. "САЩ убиха наш високопоставен генерал. Не сме оставили това без отговор, нито ще спрем дотук - увери Рохани. - Иранските въоръжени сили вече отговориха и атакуваха с ракети американска база в региона. Според мен САЩ няма никога да забравят това, защото за пръв път в историята на региона варварските действия на американците бяха посрещнати с решителен и бърз отговор.

Както обаче показаха смъртта на генерал Солеймани през януари и последвалите в отговор символични ирански удари по база на САЩ в Ирак, реалните американско-ирански отношения са далеч по-сложни от реториката. Двете държави все още са свързани с канали за комуникация чрез посредници, включително чрез други страни. Ще споменем, например, специалния криптиращ факс в швейцарското посолство в Иран. Изданието "Уолстрийт джърнъл" нарече това устройство "най-дълго използваното средство за размяна на съобщения (от американските власти, бел. изд.) с иранското ръководство от времето на Ислямската революция през 1979 г.".

Коронавирусната заплаха едва ли ще стане повод за изглаждане на американско-иранските противоречия, заяви пред в. "Независимая газета" Никита Смагин, експерт на Руския съвет по международните въпроси. "Американците споменаха един-два пъти, че са готови да подпомогнат Иран - припомни анализаторът. - Иранците отговаряха, че предлаганата помощ е прах в очите, че за да се помогне на Иран, стига само да бъдат свалени санкциите, защото те му пречат да се бори с коронавируса. И всичко спира дотук. Не виждам причини нещо да се изглади, защото сега страните се занимават главно със себе си, а не с външна политика. Моментът впрочем не е подходящ и за изостряне."

Ситуацията в икономиката е разтревожила много силно Техеран, посочи експертът. "В условията на санкции, когато липсват много от възможностите за износ, иранската икономика се градеше главно върху вътрешното потребление - каза Смагин. - Днес, когато хората си седят вкъщи, не пътуват из страната, не ходят по кафета и ресторанти, това удря вътрешното потребление, а да не забравяме и друго - че през тези две години иранската икономика, меко казано, не вървеше на добре. В този аспект Иран е в по-губеща позиция в сравнение с други страни, защото две години поред регистрираше отрицателен ръст на БВП, а дойде и този нов удар."

(БТА)

Други от От страната и света

Доц. Наталия Киселова влиза в листите на БСП

Доц. Наталия Киселова ще е кандидат за депутат от БСП - Обединена левица, заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?

Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората, чиито домове изгоряха

Кметът на Минерални бани остава в ареста

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста за 72 часа с прокурорска мярка, съобщи bTV. В ареста е и синът му, а дъщерята е освободена под парична гаранция

Проф. Стив Ханке: Българският лев е клонинг на еврото

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан

През последното денонощие са потушени 63 пожара

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора

>