Гръцките държавни облигации за първи път са включени в покупките на ЕЦБ

19.03.2020 11:25
СНИМКА: Pixabay

Гръцките държавни облигации за първи път ще бъдат включени в програмата за изкупуване на държавен дълг на Европейската централна банка (ЕЦБ), информира Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕЦБ обяви снощи извънреден план за изкупуване на държавни облигации на стойност 750 милиарда евро в опит да попречи на предизвиканите от пандемията от коронавирус финансови сътресения да разбият икономиката на еврозоната и да повдигнат нови съмнения в утойчивостта на валутния съюз.

С новата схема планираните покупки на облигации от ЕЦБ тази година ще достигнат 1,1 млрд. евро, а механизмът ще действа до края на "кризисната фаза на епидемията".

Макар че институцията ще продължи да изкупува държавни облигации съгласно дела на съответната държава в банката, ЕЦБ заяви, че ще прояви гъвкавост и може да се отклони от това правило.

Това изказване бе възприето като ясен сигнал, че регулаторът няма да толерира силно увеличаване на разликата в доходността на облигациите на отделните страни от еврозоната (т. нар. спред), каквото се наблюдава през последните дни при Италия и Гърция.

Изкупуването за първи път ще включи и облигации на Гърция, които досега бяха изключени от програмата на ЕЦБ заради ниския си кредитен рейтинг.

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас посочи, че решението включва гръцки държавни облигаци на стойност около 12 млрд. евро в категорията за покупки, което ще бъде жизненоважна подкрепа за страната, зависеща силно от приходите от туризъм. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>