Франция готова да национализира предприятия в кризата

18.03.2020 23:15
\Френският финансов министър Брюно льо Мер говори пред журналисти.
Клиенти се хранят в ресторант на пазар в стария град на Йерусалим на 9 март 2020 г. Долу - същият ресторант е затворен, а пазарът е напълно пуст на 18 март, след като Израел взе строги мерки за органичаване на коронавируса. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Общински работник пръска дезинфектант върху трамвай в Истанбул.

- Десетки европейци заразени в австрийски ски курорт

- Турция затваря границите си с България и Гърция

Франция е готова да национализира компании, за да ги спаси от последиците на коронавируса, съобщи агенция Блумбърг. “Няма да се колебая да използвам всички възможни средства - каза финансовият министър Льо Мер. - Това може да бъде капитализация, може да бъде придобиване на дял, дори мога да използвам термина “национализация”, ако е необходимо.”

Льо Мер даде подробности и за бюджета, който ще бъде отделен за подпомагане на закъсали компании и служители, останали без препитание. 45 милиарда евро са отделени за заплати на работници в отпуск и за затруднени фирми, а 300 милиарда евро са гаранции по заеми.

“Икономическата и финансова война ще бъде дълга”, заяви министърът. В момента Франция е под 15-дневна карантина, като е разрешено да се излиза само за най-неотложни нужди като храна и лекар. Там за 24 часа случаите скочиха с над 1000. Заради презапасяването с лекарства френските здравни власти

ограничиха

продажбата на

парацетамол

Аптекарите ще могат да дават само по една опаковка на здрави хора и по две на такива с треска или болки.

В сряда беше премината още една психологическа граница - случаите на заразените в света минаха 200 000, а починалите са над 8200. Заради голямото разпространение в Европа лидерите на ЕС подкрепиха предложението на Еврокомисията за затваряне на външните граници на съюза за 30 дни. Приоритет е да се осигури транспортът на лекарства и стоки, както и гражданите на страните членки да се приберат по родните си страни. За целта ще бъдат организирани “зелени коридори”.

Без да чака подканяне, Германия затвори границите си за трети страни. Страната е заплашена от 10 млн. инфектирани, ако гражданите не спазват мерките за изолация, заяви Лотар Вилер, президент на института “Роберт Кох” в Берлин, който отговаря за контрола над болестите. В Германия вече има над 10 000 заразени, макар броят на починалите да остава нисък - 27. Берлин обяви, че ще изгради болница с 1000 места специално за болни с КОВИД-19.

Стотици европейски туристи са се заразили в австрийския ски курорт Ишгъл в Тирол, твърди пък германската преса. Според сп. “Шпигел” те са пипнали вируса от бармана на вечеринките в хотел “Кицлох”, а местните власти не са предприели мерки. Десетки туристи от Дания, Германия и Исландия са посетили този курорт, а при завръщането си са били диагностицирани като позитивни. Из цяла Германия са регистрирани случаи на заразени, които са били преди това в австрийското планинско градче. Губернаторът на Тирол Гюнтер Платер остро реагира на критиките и обвиненията, че Ишгъл е станал развъдник на вируса. Той бе първият затворен австрийски ски курорт, след това бяха отцепени всички други в Тирол. Още 4 австрийски общини са поставени под карантина. 

В Испания, която е втората най-засегната страна след Италия, мигранти край Мадрид се разбунтуваха срещу лошите условия на живот. Много от тях имали симптоми на болестта, а ниската хигиена способствала за разпространение на заразата.

Първи два случая бяха регистрирани в Черна гора, която бе последната точка в Европа без инфекция. Сърбия въведе полицейски час и напълно забрани излизането по улиците от 20 ч до 5 ч.

Излизанията на

хора над 65 г.

са забранени

и през деня.

Руският политолог Валерий Соловьов пък обвини официалните власти в Москва, че крият истинската картина на епидемията. Според него

в Русия има

1600 починали

от коронавирус,

което било потвърдено и с анализи. “Нека си спомним за Чернобил. Всичко крият от нас, всичко”, каза Соловьов. Според официалната статистика заразените в Русия са 147.

Огромна финансова инжекция би в икономиката на САЩ администрацията на Доналд Тръмп. Белият дом обяви, че ще поиска от Конгреса да одобри пакет със стимули за 850 млрд. долара. Всички 50 щата вече са обхванати от болестта, а Ню Йорк се готви да се барикадира - кметът Де Блазио обмисля пълна карантина.

В Лас Вегас пък за 30 дни бяха затворени всички казина.

Гигантът на онлайн търговията “Амазон” взе решение да спре до 5 април доставките на всички продукти освен медицинските пособия и тези, които са най-търсени от потребителите в условията на коронавируса.

Турция затваря

границите си с

България и Гърция

От полунощ на 19 март Турция затваря границите си с България и Гърция като мярка за борба срещу коронавируса, стана известно от съобщения на турски медии и на българското МВнР. За влизане в Турция няма да се пропускат българи и гърци с леки коли, микробуси и автобуси. Същото важи и за граждани на трети страни, които са пребивавали в България и Гърция през последните 14 дни. Забраната обаче няма да важи за турски граждани и товарни автомобили.

Преустановява се преминаването на пътници през ГКПП с Гърция - Пазаркуле, Ипсала и железопътния Узункьопрю, както и през ГКПП Капъкуле, Хамзабейли и Дерекьой на границата с България. Спрян е морският транспорт на пътници в двете посоки между Турция и Гърция. 

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган обяви, че се отлагат плащания по кредити и се намалява данъчното бреме в различни сектори с пакет от мерки на обща стойност 100 милиарда лири (14 млрд. евро). Първа жертва бе регистрирана в Турция, където за 24 ч заразените станаха 98, а бяха 47.

Гърция пък обяви, че ще подпомогне с 800 евро всички работници, които заради КОВИД-19 си загубят работата, защото предприятието им е спряло работа. Финансовият министър съобщи, че за тези работници всички данъчни плащания ще бъдат отложени с 4 месеца.

Други от От страната и света

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

Бой и стрелба в София при спор за паркомясто

Бой и стрелба във въздуха в София след скандал за паркомясто. Конфликтът се разразил в петък вечер между трима мъже от една страна и баща и син - на 26 г. и 57 г., в столичния квартал „Зона Б-5"

Одобриха 9 млн.лв. за смяна на водопроводи в Драганово

НС одобри исканите от Община Горна Оряховица средства за първия етап по подмяната на водопроводи в Драганово. Това стана изменения в  Закона за държавния бюджет, гласувани днес

>