Банско: 10 хиляди под карантина без болница, чужденците си отидоха (Обзор)

18.03.2020 23:00 Антоанета Маскръчка
Пропускат се само автомобили, които доставят храни и лекарства.
Повечето от туристите се изнасят от хотелите.

Софиянец върви 5 км пеш с куфарите, за да хване автобус от Разлог

Банско замря. В първото денонощие под пълна блокада на първия затворен български град заради коронавируса улици и площади останаха пусти. Тук-там по обяд пред някои от хотелите се виждаха

групи туристи,

които се изнасяха

към автобусите,

за да отпътуват към летището в София.

Пред аптеки и хранителни магазини чакаха по няколко души на поне 2-3 м разстояние. Необичайна за това време на годината тишина над града.

От вторник, 20 ч, градът бе поставен под пълна карантина. Затворени бяха входно-изходните артерии откъм Добринище, Баня и Благоевград. На КПП-та застанаха десетки полицаи, жандармеристи, служители на РЗИ - всички в защитни облекла. И пропускаха само автомобили, които доставят храна или лекарства. До 20 ч в сряда пускаха и банскалии, които се прибираха от други места в страната. Това бе и крайният срок чужденците да напуснат Банско. А всеки автомобил се дезинфекцираше. Рано сутринта обаче

не бяха

пропуснати

бусове с хляб,

докато банскалии се редяха в магазините. Все пак доставките се нормализираха, след като за пропускането на храни бе определено КПП-то на пътя за Разлог.

Няколко души, нарамили големи куфари пък напуснаха Банско пеша.

“Баща ми е много болен в София. Трябва да се прибера заради него, иначе бих останал 14 дни тук. Сега ще вървя пеша около 5 км до Разлог, за да се кача на автобуса за София”, разказа столичанин, който влачеше тежък куфар по пътя. Жена, също напуснала Банско пеша с няколко сака, чакаше край шосето роднина, който да я прибере.

Всеки, напускащ Банско, попълваше

декларация защо

излиза, къде отива

и на кой адрес ще изкара 14-дневна карантина.

“Потокът от туристи в Банско трябваше да се преустанови още преди десет дни, когато помолихме туроператорите и хотели. Под карантина животът ще тече както досега, просто ще спазват инструкциите”, каза кметът на Банско Иван Кадев.

Само по 1 човек от дом може да излиза за пазаруване и задължително с предпазни средства. На децата е забранено, гласят правилата.  

Според кмета в Банско няма да има недостиг на храни и лекарства. Доставчици обаче се оплакаха, че складовете приоритетно зареждат големите вериги, а в града няма такъв магазин. Такива има в Разлог и още вторник вечерта много банскалии се отправиха към тях, но не им разрешиха да напуснат града.

“Имам запаси за няколко дни да зареждам магазините в Банско. Дано не се окаже проблем”, каза влизащ в града доставчик, който пожела да остане анонимен.

Как ще се

предава

млякото,

събирано от

животните,

е другият сериозен проблем на банскалии. Досега то се транспортираше в мандри извън общината. Фермери, чиито обори са извън границите на Банско, пък се притесняваха как ще се грижат за животните си. Според общината обаче КПП-та не пречат на стигането до оборите, но под контрол от МВР. А производителите ще могат да снабдяват мандрите с помощта на БАБХ и РЗИ.

Автобуси с английски туристи от два хотела пък напуснаха Банско по обяд. Конвоят им се отправи директно към летище София. Неорганизираните туристи обаче имаха проблем. Руснаци напуснаха Банско с помощта на посолството си. Някои обаче останаха под карантира в Банско. А туроператорите и

хотелиерите ще

трябва да поемат

допълнителните

разходи

за тях. Проблем да си тръгнат имаха и сезонните работници от други части на България, защото в Банско вече не спират автобуси.

Теснолинейката

Септември -

Добринище

също пропуска

гарата в затворения град. Бе силно ограничено и движението по пътищата за ГКПП Илинден и Баня. Обходът ще е през Елешница и Добринище.

Проблем е, че в Банско няма болница. А деветимата налични лекари нямат маски, ръкавици и дезинфектанти.

За нуждаещите се от помощ болни и възрастни хора бяха обявени горещи телефони: 0896805125, 0894358250, 0899123739, 0893637010.

Други от От страната и света

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

Бой и стрелба в София при спор за паркомясто

Бой и стрелба във въздуха в София след скандал за паркомясто. Конфликтът се разразил в петък вечер между трима мъже от една страна и баща и син - на 26 г. и 57 г., в столичния квартал „Зона Б-5"

Одобриха 9 млн.лв. за смяна на водопроводи в Драганово

НС одобри исканите от Община Горна Оряховица средства за първия етап по подмяната на водопроводи в Драганово. Това стана изменения в  Закона за държавния бюджет, гласувани днес

>