САЩ и Канада затварят общата си граница, 49 американски военни заразени с Ковид-19

18.03.2020 19:39
СНИМКА: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви днес временното затваряне на границата на САЩ с Канада за всички "несъществени" пътувания, предаде Франс прес.

"Въз основа на двустранно споразумение временно затваряме северната си граница с Канада за всички несъществени пътувания", заяви Тръмп.

"Търговският обмен няма да бъде засегнат", добави той и изрази надежда границата да бъде отворена след 30 дни, предава БТА.

Тръмп каза, че САЩ водят "война срещу китайския вирус" и се сравни с военновременен президент. "Смятам се, в известен смисъл, за военновременен президент. Ние водим война, това е много трудна ситуация", каза той.

От своя страна канадското правителство се присъединява към решението за затваряне на границата със САЩ, каза канадският премиер Джъстин Трюдо в специално телевизионно обръщение към нацията, цитиран от ТАСС.

"Разговарях днес с американския президент Доналд Тръмп и се споразумяхме за това, че границата между САЩ и Канада трябва временно да бъде затворена за несъществени пътувания", заяви премиерът, като уточни, че в частност става въпрос за туристически пътувания, предава БТА.

Тръмп също така е наредил замразяване на принудителното отнемане на ипотекирана собственост, отбелязва АФП.

Американският президент заяви днес, че ще прибегне до Закона за отбранителната продукция за борба с епидемията на коронавируса, като задейства закон, позволяващ на правителството да ускори производството на необходимо оборудване, предаде Ройтерс.

Той каза също, че кораб-болница ще отплава за силно засегнатия Ню Йорк в помощ на заразените, и че втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие.

Щатът Ню Йорк е един от най-силно засегнатите от епидемията, като днес там има вече 2300 потвърдени случая на коронавирус при 20 милиона население, посочва АФП.

Броят на американски военнослужещи с положителни тестове за коронавирус нарасна до 49, в сравнение с 36 души вчера, съобщи днес Пентагонът.

В изявление американското министерство на отбраната посочи, че освен тях 14 негови цивилни служители, 19 свързани лица и 7 доставчици са били диагностицирани с Ковид-19.

Други от От страната и света

Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме. Централната избирателна комисия и страната нямат софтуера, с който работят тези машини

На Деня без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходци

В деня са предвидени още велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски" На 22 септември по повод финала на Европейската

ОИЦ-Русе проведе информационни срещи в 4 общини в област Русе

Областният информационен Център - Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Сливо поле, Иваново, Две могили и Ценово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

Безлов: ДАНС реагира бързо на информацията за връзката на България с взривените пейджъри

Фактът, че ДАНС реагира бързо на съобщението за връзката на България с пейджърите, които бяха взривени в Ливан, е положителен. Това каза експертът по сигурност Тихомир Безлов пред NOVA NEWS

Помощ за кола и жилище, безплатен спорт и забавления, дори фризьор - бизнесът на лов за кадри в София

Столичната икономика има нужда от 93 000 със средно и 120 000 специалисти с висше образование, най-търсени остават тези в IT сферата, инженерните, енергетиката В София безработицата е най-ниска

>