Как целуващите съседите си италианци вече разбират личното пространство

18.03.2020 13:10 Франсис д'Емилио, Асошиейтед прес
Пациенти на Червения кръст в Италия Снимка: Ройтерс

Може да се каже, че обществената дистанция е оксиморон в Италия, където да вървиш хванат за ръка с приятели, да целуваш съседите си за поздрав и да потупваш бебетата по главичката е част от културата, предполагаща демонстриране на чувства.

Новият вирус обаче бързо предефинира понятието за зачитане на личното пространство за обичащите докосването италианци, южнокорейци, филипинци, американци, испанци и жителите на много други гъсто населени части на света.

Било заради правителствени наредби или заради спазването на основните съвети за обществено здраве, хората стоят далеч един от друг, за да не се заразят с коронавируса. Новите правила за поведение предвиждат спазване на разстояние от един до два метра, за да се предотврати заразяването с вируса, когато някой заразен кашля или говори.

Болестта Ковид-19 се проявява при повечето заразени с леки или умерени симптоми, а сериозни симптоми е по-вероятно да развият по-възрастните и хората, които имат други здравни проблеми. Огромната част от заразените се възстановяват.

Новата норма за допустима дистанция стана очевидно доказателство за въздействието на епидемията, която принуди училища, молове и спортни съоръжения да спрат работа и намали възможностите за срещи на обществени места. Пред магазин за оръжия в Калифорния, пощенски офис в Унгария и супермаркет в Манила се образуваха опашки, на които купувачите спазват повече или по-малко приемлива дистанция.
Спазването на обществена дистанция първоначално създаде объркване сред купувачите, чакащи в супермаркет в Мадрид. Стигна се до размяна на резки реплики. Те обаче бързо разбраха, че за да се сдобият с исканите продукти, трябва да спазват правилата.

Стандартите за спазване на необходимата дистанция показват колко близо са били хората един до друг преди това. Пасторите в църква в Сеул имаха доста място, на което да се разположат, и много празни пейки в храма, след като решиха да водят неделната служба онлайн. Журналистите на пресконференция в Берлин седяха на столове, разположени на разстояние един от друг.

В Италия миналата седмица бе приета наредба на национално ниво, която задължава хората да стоят на разстояние от поне един метър един от друг. За кратък период от време старите навици на цяло едно общество бяха обърнати нагоре с краката.

В страна, където да чакаш реда си, често значи да си проправяш път с лакти сред недисциплинирано множество, италианците чинно са се наредили на разстояние един от друг - един метър, два метра, понякога на отсрещната страна на улицата - за да се избегне струпване на хора в магазините и заразяване с вируса.

Търговците осигуриха ролетки за измерване на разстоянието.
"Станах свидетел на много дисциплина, солидарност и сътрудничество - всички разбират, че първият паднал ще повлече и останалите", заяви Пиеро Емилио Винченци, собственик на магазин за домашна техника близо до Ватикана.

(БТА)

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>