Радев: Не е достойно да се спекулира със здравето и трагедията на хората (видео)

18.03.2020 13:02
СНИМКА: Николай Литов
КАДЪР: БНТ

Не е тайна, че в страната се вихри спекула с най-необходимото и понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова всички граждани да подават сигнали. Грозно е със здравето и трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви - не го правете, не е достойно. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си в президентството с премиера Бойко Борисов, министри  и членове на оперативния щаб.

Благодаря, че се отзовахте на поканата. В България се води операция по ограничаване на коронавируса. Всякакви коментари и оценки се чуват, но има създадена организация. Министерският съвет я ръководи и изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства, не сме изграждали мерки и действали в такъв мащаб. Определено има ефект от тези мерки, надявам се задържаме кривата доста ниско.

Важно за мен и всички трябва да го разберат - не е термина извънредно положение, важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционално на заплахата. Обнадежден съм от това и благодарен на всички българи, че се вслушаха в съветите на Оперативния щаб. Спазват се и социална изолация, и социална дистанция, коментира Радев в началото на заседанието.

Съзнанието според мен е налице. Остава да решаваме и други важни проблеми - надлежно осигуряване, информация и инструкции за работа. Относно надлежното осигуряване - не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за дезинфектанти, маски и др. Но си пролича, че и други държави не са били подготвени.

Нямат маски лекари от София, да не говоря за други места. Когато има такава криза, е много важно да имаме и надлежна информация. За мен е много важно да се каже кога се очаква да бъдат задоволени тези нужди - на първо място за общопрактикуващите лекари, които поставят въпроса и за бързи тестове, зъболекари, транспортни работници, органите на реда и разбира се хората, които работят в предприятията. И така, че всеки гражданин да може да отиде в аптеката и да си купи тези средства на нормални цени.

Кога да очакваме това да се случи, попита Радев. Подчерта, че знае за разговорите на правителството с други страни в и извън ЕС, както и че той самият разговаря с други държавни глави.

Друга важна част - инструкции за работа. Виждате и по новините лекари споделят, че нямат разписани инструкции за работа.

Разбира се, приемаме и мерки, с които да се наказват лекари, че не изпълняват своята Хипократова клетва, но трябва да намерим начин и да осигурим нужните средства за това - маски, облекла и др, настоя още Радев.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>