Ананиев: Очакваме още медицински облекла и маски да пристигнат до седмица

18.03.2020 12:26
Кирил Ананиев

Първата помощ от маски и медицински облекла вече дойде, очакваме до края на седмицата да дойде и по-голямата помощ. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на срещата при президента Румен Радев за медицинските облекла и маски, които се чака да пристигнат от чужбина за българските лекари.

Знаете, че най-големият проблем в Китай е била липсата на предпазни облекла за лекарите. Надявам се, че скоро ще се реши това, обърна се към Ананиев Радев.

Очакваме най-късно до седмица да пристигнат. Постоянно постъпват дарения от чужбина и от български граждани. Събрани са само за един ден 18 хил. лв, които ще бъдат използвани за закупуване на апаратура и предпазни средства. В Българския червен кръст пристигат апаратура и предпазни средства не в парични средства, а налични, обясни Ананиев.

Маски и костюми има, проблемът е по-скоро надолу. Две компании са поели производството, надявам се, че скоро ще направим достатъчно медицински облекла, както и маски, дори може да се наложи да изнасяме, коментира и вицепремиерът Томислав Дончев.

Преди да бързаме да изнасяме, да помислим за всички наши граждани, както и за зъболекарите и тн., отвърна му обаче Радев.

За сметка на оперативния фонд "Регионално развитие" ще се вземат маски, дезинфектанти, облекло и тн. Обсъждаме и варианти за строга домашна карантина. Това означава три пъти повече вода и медикаменти да се разнасят за възрастни хора. Следва да се обърне внимание, наблюдавайки какво правят другите държави, мерките, които се предлагат за достъп до кредитен ресурс за компании в тежко положение, това задължително ще го предложим. Другото, което предлагат е опции за национализиране на стратегически компании, това не мисля, че е възможно за нас, обясни за мерките на правителството Дончев.

Приоритет ни е компаниите да не освобождават хора, от които ще се нуждаят само след няколко месеца, категоричен бе той. Подчерта, че освен да се планират адекватни мерки, то трябва да се запитаме дали хората ще са съгласни с парите, които са дали за данъци, да се подпомагат хотели и ресторанти.

Контрабандата на 2 хиляди маски спряло МВР, отчете вътрешният министър Младен Маринов. Припомни и, че министерството е удължило и с шест месеца срока на валидността на българските лични документи, за да се намали административната тежест.

Други от От страната и света

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

Спират 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради годишен ремонт

В първите часове на 19 октомври 2024 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на ноември

Закопчаха трима за измами с кредити в страната

Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Таня Димитрова - районен

>