Главният прокурор: Времето ни изтича, трябва да сме готови за най-негативни варианти

18.03.2020 08:48

Аз не се обявих за по-строги мерки, а за радикални мерки, каза главният прокурор Иван Гешев. И веднага даде пример, че към такива мерки са прибегнали вече много европейски държави като Испания, Италия, Франция.

„Трябва да разберем, че по същество ние сме в състояние на война за оцеляване на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме“, заяви Иван Гешев пред NOVA.

Той обясни, че прокуратурата не може да дава препоръки на щаба. „Работата ни е свързана с надзора за законност. Контролираме до колко различните държавни институции, осъществяват това, което са длъжни да правят. Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките й форми“, каза Гешев.

„Трябва да се подготвим за най-лошото. Ние сме в ситуация на война, в която е застрашен животът на всеки български гражданин“, обясни главният прокурор.

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми, офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази ситуация само, ако сме организирани“, каза още Гешев.

„Не съм политик, затова мога да говоря каквото си мисля – според мен българската политическа класа мисли прекалено много за политическите последствия. Не са нагодили, че по същество сме в криза", подчерта Гешев, който смята, че с такава нагласа и реакцията е по-бавна. Неговото усещане е, че има забавена държавна реакция. Той коментира подготвяния законопроект за извънредните мерки, като поиска реакция сега и веднага, а не след няколко дни. Според него, готвеният законопроект може и да не е актуален предвид развитието на ситуацията буквално за часове.

По темата за фалшивите новини Гешев каза, че текстовете в Наказателния кодекс са морално остарели. Наказанията са смешни, а не всички случаи попадат в обхвата на кодекса, е гледната точка на главния прокурор. Според него фалшивите новини могат да засегнат цели сектори на икономиката.

Призивът му е да се обединим и да не мислим за това, което ни разделя. „Усещам, че има едно забавяне в редакцията на държавните органи, дължащо се на мислене за политически последтвия. Но може да се окаже, че може да няма хора, които да изберат тези политици“, каза още Гешев.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>