Ибупрофенът в доза срещу температура не потиска имунитета

17.03.2020 20:33 Любомира Николаева
Снимка: ДАК

Четете сигурни източници, в нета глупостите са много, казва още проф. Момеков

“Мантрата, че нестероидното противовъзпалително средство ибупрофен потиска имунитета в дозите, в които се използва за сваляне на температурата, е безумна - каза за “24 часа” проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет на МУ - София, и член на експертния съвет по клинична фармация и анализ на лекарства към Министерството на здравеопазването. Експертът е председател на Управителния съвет на Българското научно дружество по фармация и членува в научните дружества по фармакология и по токсикология. - Който и да е пуснал тази партенка, тя не е базирана на никакви научни доказателства. Въпросното лекарство и всички със същата активна съставка се използват за лечение на грип от 20 г., а рискът от усложнения при него е достатъчно сериозен и никой не би си позволил да експериментира. Никой лекар не би предписал ибупрофен на човек с грип, ако имаше съмнение, че той потиска имунния отговор. Неслучайно и членовете на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, които са компетентни в инфекциите, казват със свои думи същите неща.”

Ибупрофенът

не е заплаха

за хората с респираторни инфекции, включително за заразените с коронавирус, които са го вземали за понижаване на температурата. В ръководствата на СЗО и центровете за контрол на заболяванията на Европа и на САЩ като антипиретици - лекарства за понижаване на температурата, се дават и парацетамол, и ибупрофен, обясни експертът. Той изтъкна, че в лекарствата без рецепта у нас и в ЕС ибупрофенът е в доза 200 или 400 мг и в това количества има слабо изразено противовъзпалително действие и добра безопасност. При такава доза, в която преобладава антипиретичният ефект, поносимостта е съпоставима с тази на парацетамола и с плацебо. При артрити и други автоимунни и възпалителни състояния, за които има данни да е използван, ибупрофенът бил в значително по-високи дози.

Ако се окаже, че в Италия хората наистина умират повече от това, че са вземали ибупрофен,това ще се публикува с доказателства в научната литература, не в туитър. В случая в туита до ибупрофена като нестероидно противовъзпалително се нарежда и кортизонът, което показва, че който го е писал, не е в час. Възпаление и имунитет не са тъждествени понятия, въпреки че имат общи неща. Нестероидните противовъзпалителни като парацетамол, аспирин, ибупрофен са много по-меки противовъзпалителни от кортизона, който е стероид.

Другата нелепица се е разпространила чрез мобилно приложение за безплатни съобщения. Там от човек на човек се препредава мнението на една жена, чиято приятелка работела в университетска клиника, в която правели научни изследвания за тежката смъртност при италианците, и едва ли не тежките случаи се дължали на това, че хората вкъщи пиели ибупрофен. Веднага обаче излезе съобщение на въпросната клиника, която обяснява, че няма нищо общо с подобни твърдения, изтъкна проф. Момеков.

В историята някои подозират дори търговска война.

“Най-добре е изобщо да не се пият понижаващи температурата лекарства и ако си на работа, и ако си карантиниран вкъщи за евентуален риск. Да не се вземат такива лекарства при под 39 градуса за възрастните и 38 при деца. Ако ходиш на работа и се чувстваш на ръба, ако вземаш антипиретици, може да разпространяваш вируса, ако това е причината за покачване на температурата - обясни експертът по лекарствата. - А ако си вкъщи под карантина, защото си контактен, също не е уместно да гълташ лекарства. Трябва да вземеш химикалката и да водиш дневник с отчитане на симптомите, ако се появят, а не да вземаш температуропонижаващи средства. Например: днес кашлях, имах хрема, общо неразположение чувствам, температурата ми е 37,8 градуса.

Ако пиеш

антипиретици,

картината

се замъглява,

и може да се пропусне важна информация за състоянието.” Професорът разказа, че по обясними причини, докато университетът също е във ваканция, прекарва много време в интернет и “заблязвам, че се разпространяват впечатляващ обем глупости”. Може да звучи политически некоректно, но в момент като сегашния е печално да се пръскат заблуди, възмути се професорът по фармакология. Той съветва хората да се осведомяват от сайтовете на СЗО, центровете за контрол на заболяванията, здравното министерство и центъра по заразни и паразитни болести.

“Ако това за ибупрофена беше истина, щяхме да го чуем от китайското ръковоство, където се натрупа голям опит с епидемията. Там се съобщава като антипиретик ибупрофенът - отбелязва експертът. - В официалните и научните източници на информация няма никакви научни доказателства за предпочитане на един пред друг антипиретик.”

Подобно мнение изрази пред “24 часа”  също и д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>