BBC: САЩ напускат три от осемте си бази в Ирак

17.03.2020 15:08
СНИМКА: Pixabay

Въоръжените сили на САЩ се изтеглят от Ал Каим и две други ключови военни бази в Ирак през следващите няколко седмици, съобщава BBC, като посочва, че решението е знак, че Вашингтон възнамерява да намали значително присъствието си в близкоизточната страна на фона на голямото напрежение с местното шиитско население и Иран, предава "Фокус".

Официалната причина за напускането на базите е победата над терористичната групировка „Ислямска държава“ и отсъствието на необходимост да се поддържат тези съоръжения в настоящата ситуация. Те ще бъдат предадени на иракските въоръжени сили.

Както отбелязва британската държавна медия, това ще сложи край на въоръженото присъствие на САЩ по иракската страна със Сирия. Освен това се отбелязва, че базата Ал Каим е построена върху руините на най-старата ж.п. гара в Ирак, в близост до населено място със същото име на брега на река Ефрат. Това е районът, който първи падна в ръцете на джихадистите през 2014 година и бе възвърнат от иракските сили през ноември 2017 година.

Както е заявил високопоставен американски военнослужещ пред британската медия, близостта на „Катаиб Хизбулла“, формирование, свързано с подкрепяните от Иран „Народни мобилизационни сили“ на шиитите в Ирак, до базата е бил „решаващ фактор за решението силите да бъдат преместени другаде.

САЩ възнамеряват също да се изтеглят от авиобазата Каяра Запад, известна като Q-West и „Киркук“.

Каяра беше базата, използвана при подкрепената от САЩ операция за завръщане на Мосул от ИД. И двете бази бяха засегнати от ракетни атаки през последните месеци. Американски военнослужещ беше убит при ракетна атака срещу Киркук на 28 декември.

Най-малко 25 ракетни атаки, в хода на които са изстреляни 160 отделни снаряда, са ударили американските бази в Ирак от октомври 2019 г.

Миналата седмица две атаки срещу базата „Таджи“ убиха трима членове на коалицията и раниха тежко двама членове на иракските сили за сигурност. В отговор американците бомбардираха части на „Катаиб Хизбулла“ именно в района на границата със Сирия.

Главният щаб на иракските ВС обаче излязоха с изявление, в което обвиняват и двете страни за ескалацията на насилието, но подкрепиха решението на парламента в Багдад, с което той поиска от американските сили да се изтеглят изцяло от Ирак.

Официалният брой на американските войски в Ирак се изчислява на 5200. Не е ясно колко войски ще бъдат преразпределени след трите затваряния на базата, тъй като някои ще бъдат преместени в други оперативни бази в страната.

Бъдещето на тези останали войски не е сигурно. САЩ се надяват, че отношенията им със силите за сигурност в Ирак далеч не са приключили, но мнозина в Багдад смятат, че Америка е просрочила времето, в което присъствието й е било добре дошло.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>