"Уолтопия" за върнатото дарение от Александровска: Служителите ни са семейство

17.03.2020 14:40

През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключеният договор, отхвърли нашето дарение, отговарят от "Уолтопия" на решението на Александровска да върнат дарението, цитирани от Офнюз.

Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано.

Нашите служители за нас са нашето семейство. А грижа и право на всеки един от нас винаги е на първо място да осигури здравето на най-близките си. В нито един момент не сме заблуждавали екипа на Александровска болница, медиите или обществото за намеренията си – да се погрижим за служителите ни и техните възрастни родители на първо място и да осигурим техника на болницата, която да се ползва и за други пациенти по решение на лекарите. Апаратурата щеше да остане собственост на болницата и след приключване на борбата с COVID-19 и това щеше да осигури още повече спасени животи в дългосрочен план.

Компанията ни често е подкрепяла и ще подкрепя добри обществени каузи и ще продължи да следва своята линия на честна и открита комуникация на идеите и действията си, се казва в позицията на фирмата.

Снощи нейният шеф Ивайло Пенчев написа във фейсбук:

Да кажа за дарението:
Преведохме в петък 222 000 лв на Александровска болница за 5 медицински вентилатора при условие, че те ще се ползват с предимство от служителите на Уолтопия, няколко свързани фирми и техните родители.
Дарение под условие е допустимо в правния мир.Има си и латинско име:
Donatio Sub Modo.
Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо.
Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас:
"СРАМ И ПОЗОР" - този лош човек не дари костен мозък "по принцип", а го дари на детето си!
Изглежда нелепо нали?
И никога не се случвало.
А когато дарихме 5 машини за да се погрижим с предимство за хората, които са ни най-близки, много хора реагираха крайно осъдително.
Не помня да съм получавал толкова злостни коментари някога.
И се замислих преди малко каква е причината.
И имам хипотеза.
Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган.
Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи.
В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си.
Ако днес всички имаха нужда от кръвопреливане, вероятно много хора щяха да реагират по подобен начин на опитите да се дарява кръв за конкретен човек.
Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право.
Това е човешко.
Затова е важно хората да не се страхуват.
Но не е лесно.
Днес се разтърсихме за още такива вентилатори и има надежда да намерим още десетина. А може би и повече.
Ако стане сделката ще ги дарим под условие и на други болници с надеждата, че ако още хора го направят, ще има по-малко причини за страх.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>