Ердоган ще обсъди с европейски лидери осъвременяване на сделката за миграцията

17.03.2020 14:40
Реджеп Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва днес в телеконферентен разговор с лидерите на Германия, Франция и Великобритания, за да обсъдят безизходицата между Турция и ЕС, след като Анкара отвори границите си за мигранти, опитващи се да влязат в страните членки на блока, съобщава агенция Ройтерс.

Десетки хиляди мигранти се опитват да влязат в Гърция, след като Турция обяви на 28 февруари, че повече няма да ги задържа на своя територия, както се бе съгласила съгласно сделка с Брюксел, подписана през март 2016 г.

Турция е приела 3,6 милиона сирийци и се опасява, че действията на сирийската армия може да тласнат други три милиона към нейните граници от контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб, предава БТА. 

ЕС призова Турция да спира мигрантите от Афганистан, Пакистан и Африка, както и сирийските бежанци, които опитват да прекосят границата.

Гърция използва сълзотворен газ и водни струи срещу мигрантите, като и двете страни изпратиха на границата войници и специални части. Анкара обвини гръцките сили, че са застреляли четирима мигранти на границата - нещо, което Атина категорично отрича.

На Ердоган, който бе на посещение в Брюксел миналата седмица, бе казано, че трябва да спре да насърчава мигрантите да преминават границата с Гърция, ако иска Анкара да продължи да получава подкрепа от ЕС.

Турски официален представител заяви пред Ройтерс, че на днешния телеконферентен разговор ще бъде обсъдена помощта, която може да бъде предоставена на Турция, и какво може да бъде направено след разговорите на Ердоган в Брюксел миналата седмица.

Разговорите бяха планирани първоначално като среща на високо равнище в Истанбул, но форматът се промени след разпространението на новия коронавирус, което принуди и четирите държави да наложат ограничения за пътуванията, отбелязва Ройтерс.

Четиримата лидери ще обсъдят осъвременяване на споразумението от 2016 г. и ситуацията в Идлиб. Ердоган многократно е заявявал, че ЕС и НАТО трябва да подкрепят Турция в усилията за защита на цивилните там.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>