"Вашингтон пост": Тръмп най-сетне показа, че осъзнава мащабите на кризата

17.03.2020 09:01
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Основна тема в редица западни издания и днес продължава да бъде пандемията от коронавируса. Страните по света затварят границите си, ограничават пътуванията, поставят цели градове в изолация и забраняват събиранията.

В САЩ президентът Тръмп препоръча събиранията да са в групи до 10 души, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вчера администрацията на Тръмп обяви нови мерки за забавяне на разпространението на коронавируса, включително затваряне на учебни заведения и избягване на събирания от над 10 души, ограничения на пътуванията и препоръка да не се ходи в барове и ресторанти.

Новите мерки отразяват растящата сериозност на глобалните опити да се овладее вирусът, като правителства по цял свят, от Канада до Унгария затварят границите си за чуждестранни пътници.

Президентът Тръмп отрече слуховете, че в САЩ се готви национална карантина като в Италия и Испания и заяви, че това няма да стане. Той каза на губернаторите на щатите да не чакат федералното правителство да им доставя респиратори и друго медицинско оборудване, а ако могат, да си ги набавят сами. Това предложение изненада някои губернатори, които се борят да овладеят епидемията и очакват от федералното правителство финансова помощ, оборудване и персонал, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Седмици наред президентът Тръмп омаловажаваше опасността от новия коронавирус. Той се занимаваше с разпалване на вражди и сипане на критики. Той споделяше твърде малко конкретна информация за разрастващата се пандемия, а много от нещата, които каза, бяха неверни, пише в. "Вашингтон пост".

Губернатори и кметове, както и шефове на малки и големи предприятия, запълниха ръководителския вакуум и взеха тежки решения за своите съграждани, служители и клиенти. В отсъствието на ясни насоки от президента за гражданите, които той беше избран да управлява, недоволството на губернаторите преля.

Вчера, близо осем седмици, след като бе потвърден първият случай на зараза с коронавирус в САЩ, Тръмп най-сетне показа, че осъзнава мащабите на кризата, която заплашва човешки животи в цялата страна, нарушава функционирането на икономиката и внася съществени промени в ежедневието на американците, пише изданието.

Президентът, който само шест дни по-рано обещаваше, че "всичко ще отмине", а дори и в неделя съветваше американците "просто да се успокоят", вчера даде да се разбере, че епидемията може да продължи до юли или август, отбелязва "Вашингтон пост".

Британският в. "Гардиън" обръща внимание на "Големия въпрос: възможно ли е човек да се зарази повторно с коронавируса?"
Британските здравни власти увериха, че хората, които са се заразили веднъж с вируса, ще развият някакъв имунитет и че е рядко човек да прихване втори път заразна болест.

Въпросът възникна за пръв път миналия месец, след като японските власти заявиха, че жена, която е била заразена с вируса и е била обявена за оздравяла, след това отново е дала положителна проба. Тази новина обърка и притесни учените, пише вестникът.

Според британски учени наистина се случва човек да се зарази повторно с дадена болест, но това става рядко и няма доказателства това да важи за новия коронавирус. Те казват, че при заразните болести може да няма дългосрочен имунитет, но обикновено се развива някакъв краткосрочен имунитет, отбелязва "Гардиън".

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>