Сирийската война навлиза в десетата си година

16.03.2020 11:42 в. "Хюриет дейли нюз", Серкан Демирташ
СНИМКИ: Ройтерс

От вчера смъртоносната гражданска война в Сирия навлезе в десетата си година без точна перспектива кога ще приключи.

Един от най-кръвопролитните регионални конфликти, войната в Сирия е отнела живота на над един милион души, близо седем милиона са избягали от насилието, а милиони други са разселени вътре в страната. Почти всички градове бяха превърнати в руини с унищожена инфраструктура, оставяйки милиони хора без вода, храна, медицинска помощ и пр.

Сирийският президент Башар ал Асад продължава да управлява и дори засилва хватката си в западната част на страната, с изключение на провинциите Идлиб и Африн, благодарение на огромната подкрепа на Русия и Иран от 2015 г. Това обаче няма да го спаси от оставането му в историята като един от най-жестоките диктатори, с окървавени ръце и отговорен за убийството на над един милион души.

Сегашната ситуация в Сирия разказва три паралелни истории. В западната част сирийският режим и руснаците се опитват да осигурят пълен контрол, като налагат изтеглянето на турските войски от провинция Идлиб, последния анклав под контрола на бунтовници. В резултат на интензивните сблъсъци между сирийските и турските сили, Анкара и Москва успяха да постигнат споразумение за временно примирие на 5 март.

Почти всички експерти и учени са съгласни, че ще е изключително трудно това временно прекратяване на огъня да прерасне в постоянно примирие. Това относително спокойствие в Идлиб ще продължи няколко месеца, предполагат те, като подчертават, че сирийско-руският дует няма намерение да спре, преди да си подсигури района, прочиствайки радикалните терористични елементи.

Междувременно Турция и Русия започнаха съвместна патрулна мисия по коридора за сигурност в северна и южна посока по магистрала М4 на 15 март - сигнал за ангажимент към изпълнението на споразумението от 5 март.

В Източна Сирия ситуацията е не по-малко трудна. Турция контролира около 100-километрова ивица между Рас ал Айн и Тал Абияд след своята операция "Извор на мира", докато сирийската армия и руските войски имат контрол над западните и източните периферии на ивицата.

Огромна част от Източна Сирия се намира под контрола и влиянието на СЗН/ПДС (сирийската милиция Сили за защита на народа и политическото й крило Партия на демократичния съюз), подкрепяни силно от САЩ, чието ограничено военно присъствие има контрол над петролните полета в провинция Дейр аз Зур.

Това разкрива една вече разделена на три части Сирия: районите под контрола на режима, подкрепяни от руснаците и ирански милиции, районът под контрола на СЗН/ПДС, подкрепян от САЩ, и районите под контрола на Турция и умерени опозиционни групировки.

Третата история се отнася до усилията за прекратяване на продължаващата гражданска война чрез политически преговори въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и с посредничеството на Турция и Русия. За съжаление този път отдавна е използван от Русия и Сирия за печелене на време за изпълнението на собствените им военни операции в различни краища на страната. Усилията за пренаписване на сирийската конституция вероятно няма да стигнат доникъде.

Сирийският конфликт днес илюстрира една трагедия отвъд националните и регионалните граници. Милиони сирийци търсят подслон в съседни страни или се опитват да достигнат до заможни европейски държави, рискувайки собствения си живот и живота на любимите си хора. Отраженията и въздействието от сирийския конфликт могат да бъдат забелязани по улиците на Истанбул, Берлин и Париж, създавайки нови социални, икономически и политически разломи в резултат на миграцията. 

Някои от тези въпроси със сигурност ще бъдат тема на видеоконферентната среща на върха между лидерите на Турция, Германия и Франция тази седмица, ако тя не бъде отменена в последната минута. Със сигурност ще им е трудно да се съсредоточат върху Сирия, докато всички те се борят с Ковид-19. Но това също е спешно.

/БТА/

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>