От днес до 29 март дните са неприсъствени за учениците

16.03.2020 09:21
От днес до 29 март дните са неприсъствени за учениците СНИМКА: Pixabay

Дните от днес, 16 март, до 29 март са неприсъствени за учениците в училище, но започва дистанционното електронно обучение с учениците в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Решението e в резултат на заповед на министъра на здравеопазването, издадена във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса у нас и обявеното от Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности - занимални, клубове, зелени училища, екскурзии, в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, както и посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Заповедта предвижда въвеждането на дистанционна форма на обучение в училищата. МОН е подготвило препоръки към образователните институции за организиране на учебни занятия в неприсъствена форма. Осигурена е допълнителна методическа и техническа подкрепа за училищата и преподавателите за реализирането на индивидуалните и специфичните планове за неприсъствено обучение.

От МОН отправят и препоръки към родителите във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, в които се казва, че "най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек". Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес, допълва БТА.

Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с подкрепата на родителите и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на училищата, посочват от МОН. И информират, че всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, за онлайн обучение в реално време и за електронна комуникация.

Подходящи са и електронните варианти на учебниците, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронната поща и социалните мрежи, чрез които на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

За пълноценното прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно родителите да изпълнят следните препоръки: да следят постоянно информацията, която изпращат учителите на техните деца; да осигурят тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно, за да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и за усвояването на учебния материал; да бъде подготвено електронно устройство за децата и при възможност то да бъде свързано с интернет; да се осигури възможност на учениците да гледат образователните уроци по БНТ.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>