Руски издания: Правителството с план за действия срещу коронавируса

16.03.2020 08:52
СНИМКА: Pixabay

До сряда правителството на Русия ще огласи икономически, регулаторни и административни мерки за борба с коронавируса и последиците му. Националният координационен съвет начело с премиера Михаил Мишустин смята да приеме и обнародва част от тях още днес, пише "Комерсант". В Русия са регистрирани до момента 63 случая на заразяване.

Според "Комерсант" подходът на руското правителство към вирусната криза ще напомня този на Южна Корея и Великобритания, но не и начина на действия, възприет от ЕС. Кабинетът вероятно ще ограничи регулирането и проверките на бизнеса, ще приеме данъчни ваканции и отсрочки, ще насърчи доброволното самоизолиране, плащайки болнични, а също така училищните ваканции, ще предостави и държавни гаранции на системообразуващите предприятия, допълва БТА.

За приоритет се смята социалната стабилност. Министрите понякога наричат обсъждания пакет от мерки "предизвънреден" и е доста вероятно изобщо да не прибегнат до мерки от т. нар. медицина на катастрофите, нито да се наложи въвеждане на извънредно положение в Русия, прогнозира вестникът.

Според "Ведомости" правителственият проект предвижда създаването на антикризисен фонд от 300 милиарда рубли. Руските туристически фирми и авиопревозвачите ще получат данъчна ваканция, а държавните компании - половингодишна отсрочка за изплащане на дивиденти, пише изданието.

Руското министерство на науката и висшето образование препоръча на висшите учебни заведения да организират от днес дистанционно обучение за студентите си, за да предотвратят разпространението на вируса. До сряда на сайта на ведомството ще бъде публикуван списък с безплатни онлайн курсове по различни образователни програми, информира "Независимая газета".

Руската православна църква не смята засега да ограничава достъпа до църквите или да минава на литургии във видео или онлайн режим, пише "Взгляд". "Със сигурност ще ви кажа, че няма нито да затваряме храмове, нито да отменяме богослужения", цитира електронният вестник изявление на митрополит Иларион, оглавяващ отдела за външни църковни връзки в Синода.

Православният богослов и публицист протодякон Андрей Кураев обаче смята за недостатъчни предложените от църквата дезинфекционни мерки. "Много е важно да се каже на хората: ако през тези дни не посещавате големи събирания, включително религиозни, това ще е ваша жертва в името на вашата вяра, в името на Христа. Вземете върху себе си подвига да се откажете от онова, което обичате, заради другите хора" - не за да избегнете заразяване, а за да не заразите някой друг, призовава духовникът.

Хората над 60 години в Русия е по-добре да не ходят по ресторанти, самите ресторанти трябва да раздалечават местата за посетители на един метър разстояние, магазините - да правят резерви от стоки, изрежда "Росийская газета" препоръки на промишлено-търговското министерство за борба с новото заболяване.

На фона на разпространението на вируса хората в Русия започнаха да избягват обществените места, а онлайн продажбите скочиха, пише "Известия".

През февруари най-много - с една четвърт, е нараснало търсенето на хранителни продукти, посочва Алексей Фьодоров от търговското сдружение "Деловая Россия". Най-големите онлайн дистрибутори потвърждават, че има такава тенденция - според тях двойно повече се търсят консерви, над 1,5 пъти повече - хранителни стоки. Освен това жителите на Русия купуват все повече устройства за домашни развлечения като видеоигри и абонаменти за видео стрийминг услуги, се казва в материала.

Хората в Русия изкупуват масово варива, макарони и консерви, също и хигиенни препарати. От вчера в социалните мрежи се появяват снимки на празни рафтове по магазините и съобщения за стоков дефицит, пише "Труд".

Не отговарят на истината твърденията, че новият коронавирус ще спре да се разпространява толкова интензивно, щом времето се затопли. Покачването на живака в термометрите няма да спре заразата, предупреждава в "Московский комсомолец" Борис Ревич, експерт от лаборатория към Руската академия на науките.

Предупрежденията на ред учени, че някои лекарства срещу високо кръвно може да влошат състоянието на заразени с коронавирус, все още са само предположения, заявяват руски кардиолози, говорили пред "Комсомолская правда".

Хората със сърдечни заболявания, особено възрастните, са най-уязвими за вируса и затова трябва да бъдат особено внимателни - да търсят медицинска помощ дори при най-слаби проблеми с дишането и задължително да вземат предписаните им лекарства срещу високо налягане. Нито в Русия, нито другаде медицинските общности и признатите, авторитетни медицински организации не препоръчват да се заменят с други традиционно предписваните лекарства като каптоприл, еналаприл и други от тази група, изтъква проф. д-р Мехман Мамедов.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>