"Радио Китай": Някои американски политици си позволяват да говорят само глупости

16.03.2020 08:25

Наскоро директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ Робърт Редфийлд призна, че за някои от смъртните случаи в страната от новия коронавирус, погрешно е било определено, че са от грип.

Всъщност съмненията, че вирусът идва от САЩ се засилват, след като бе установено, че двойка японци са заразени след завръщането си в родината от екскурзия на Хаваите през февруари, предаде "Радио Китай".

В своя статия в канадска медия Лари Романоф посочва, че според проучването на тайвански вирусолог, анализът на тежко заразени от Иран и Италия показва, че вирусът при тях е различен от този в Китай. Това означава, че източникът му не е Китай.

В момента овладяването на епидемията в световен мащаб се намира в ключов момент. До 15 март общият брой на потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус извън Китай достигна 72 469, а починалите са 2 531. Много държави, включително и САЩ, обявиха извънредна ситуация. Затова САЩ са задължени да обяснят откъде идва вирусът, позовавайки се на науката. Това е от важно значение не само за здравето на самите американци, но и за предотвратяването на разпространението на епидемията в целия свят.

Но за американските политици и медии най-важното е да отричат твърдението. От държавния секретар Майк Помпео до сенатор Том Котън, от „Уолстрийт джърнъл" до телевизия „Fox", всички атакуваха Китай с мисли за „студена война" и идеологически пристрастия. Но те нямат никакви доказателства.

В момента все повече открития показват, че Ухан не е източникът на вируса и вероятно това е друго място. Китайският специалист по респираторни заболявания Джун Наншан посочи, че вирусът е бил открит първо в Китай, но това не означава, че източникът му е Китай и учените по света в момента го търсят усилено.

Мненията на международната общност по този въпрос са различни, но всички съмнения и предположения трябва да се позовават на науката и логиката. Не е допустима и най-малката възможност някой да се възползва от ситуацията и да атакува друга страна.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>