Пловдивски депутат от ВМРО на разпит по делото за Басейнова дирекция

13.03.2020 22:30 Светлана Йорданова
"Хубави ли станаха снимките", попита навлизане в спецпрокуратурата Александър Сиди (вляво). До него е прокурорът по делото за Басейнова дирекция

Депутатът от ВМРО Александър Сиди бе призован в специализираната прокуратура, за да бъде разпитан като свидетел по делото за Басейнова дирекция - Пловдив. Той се яви минути преди 14 ч. в петък, а разпитът му продължи повече от час.

“Нямам какво да ви кажа. В момента, в който имам, ще го направя", заяви пред “24 часа” депутатът. В разговор по телефона той уточни, че няма право да коментира “естеството на въпросите”, които са му били задавани от наблюдаващия делото прокурор. Сиди отишъл на разпит без адвокат. “Не се притеснявам от нищо, нямам нужда от защитник”, каза той и отклони въпросите ни с мотива, че е в пленарна зала и трябва да гласува мерките срещу коронавируса у нас. На въпрос как ще коментира защитата срещу COVID-19 в прокуратурата и съда, отговори: “Не видях места за дезинфекция, може просто аз да не съм забелязал”.

Според наши източници една от причината депутатът да бъде извикан била да обясни в какви отношения е с общинския съветник Георги Какалов, който е сред разследваните по делото.

На 28 февруари прокуратурата задържа Какалов и още 2-ма души - бившата шефка на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” в Пловдив Цветелина Кънева и юрисконсулт Димитър Бенин. Тримата бяха обвинени за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние. Според прокуратурата те ще бъдат разследвани за неправомерно издаване на разрешителни за сондажи на животновъди от пролетта на 2018 г.

Служителите на дирекцията проверявали стопани, които отглеждали водоплаващи птици. При нарушения инвеститорите били насочвани към определена хидрогеоложка фирма, която да обследва, проектира и изготви документи по узаконяване на сондажите. Според прокуратурата за “услугата” по узаконяването били искани по 8000 лева, докато други фирми вземали по 3000 лв.

По делото са разпитани над 10 свидетели, част от тях - и пред съдия. Според запознати депутатът от ВМРО Сиди бил извикан с цел да се проверят показания на един от тях. Какви са твърденията на този свидетел обаче, е следствена тайна.

В средата на януари м.г. в тв ефира лидерът на “Воля” Веселин Марешки обяви, че Сиди е искал пари от бившия шеф на Басейнова дирекция в Пловдив Георги Семерджиев, за да не бъде отстранен от поста му. В отговор Сиди обяви, че ще съди Марешки за клевета. Воля пък се закани да внесе сигнал срещу депутата от ВМРО в прокуратурата.

Делото за Басейнова дирекция е заведено по сигнал на антикорупционната комисия. Според запознати Семерджиев също е викан на разпит като свидетел. Тримата обвинени по делото - Кънева, Бенин и Какалов, в момента са в столичния арест на “Майор Векилски”, тъй като апелативният спецсъд е отхвърлил жалбите срещу задържането им. Решението е било взето на 10 март, установи проверка на “24 часа”.

Александър Сиди (вляво) дойде в прокуратурата към 14 ч. Не видях никакви мерки срещу коронвируса, може просто да не съм ги забелязал, каза по-късно той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>