9 заразени с коронавируса в Румъния, недоволство от ограничителните мерки

11.03.2020 09:35

Разпространението на новия коронавирус в Румъния и мерките, които предприемат властите, продължават да заемат централно място на страниците на румънските вестници.

В. "Адевърул" съобщава, че броят на заболелите от Ковид-19 в Румъния е достигнал 29 души, след като вчера са били потвърдени още четири случая в Букурещ и окръзите Арад, Хунедоара и Караш-Северин. В Букурещ е потвърдено заразяване на 47-годишна жена, а останалите трима изглежда са пристигнали в Румъния вчера сутринта. Седем от заразените са обявени за излекувани, пише още вестникът, предава БТА.

За "лоши новини за румънците, които искат да се приберат от Северна Франция и Мадрид" пише в. "Гъндул". Държавният секретар в министерството на здравеопазването Нелу Татару съобщи снощи, че не само Италия е "червена зона" за властите в Румъния. Драстични мерки ще бъдат наложени и на румънците, които се прибират от Испания (от зоната на Мадрид), както и от Северна Франция. От днес те ще бъдат поставяни в домашна изолация, пише "Гъндул". Възможно е полетите към и от Мадрид и към и от градове в Северна Франция да бъдат анулирани, съобщи още държавният секретар в министерството на здравеопазването.

В. "Адевърул" съобщава, че граничният пункт Нъдлак на румънско-унгарската граница е блокиран от румънци, които се прибират от Италия. Изданието информира за напрежение със силите на реда, след като група от 23 души, завръщащи се от Италия, отказали да останат в карантинен център в окръг Арад. След като се наложила и намеса на полицията, групата все пак била настанена в карантинен център, където ще остане за период от 14 дни.

Всички румънци, които се прибират от Италия, се подлагат на проверки и са изпращани в изолация или в карантина. Някои хора на граничен пункт Нъдлак казаха, че са чакали седем часа, защото били разкарвани от едно място на друго за тестове. Много от хората смятат мерките за прекалено драстични, пише "Адевърул".

Информационният сайт "Кю магазин" публикува критики на Асоциацията на румънците в Италия към мерките, предприети от румънските власти. Асоциацията покани президента Клаус Йоханис в Рим, докато не е станало късно, "за да обсъди с италианските власти и евентуално да ревизира прибързано взетите мерки". Асоциацията на румънците в Италия изразява силно недоволство от спирането на полетите между двете страни. "Нашата страна има милиони граждани в чужбина, които имат пълното право да се върнат в родината си. Само в Италия те са над милион и половина", посочват от асоциацията.

"Гъндул" пише, че близо три милиона ученици ще си останат у дома от днес до 22 март като мярка в борбата с разпространението на новия коронавирус.

"Ромъния либера" съобщава, че Камарата на депутатите ще гласува на извънредно заседание утре законопроект, с който родителите ще бъдат освободени от работа, за да останат с децата си у дома заради временното затваряне на училищата. Свободните дни ще бъдат заплатени от държавата, а не от работодателя. Инициативата е на опозиционната Социалдемократическа партия.

В. "Адевърул" цитира предупреждение на ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат, че "някои хора се подиграват с мерките, предприети от властите". Арафат критикува появата на реклама за ваканционни клубове за деца след обявеното от властите затваряне на училищата до 22 март.

"Зиарул финанчиар" съобщава, че кметството на Букурещ иска да отпусне един милион евро за медицинска апаратура и защитно облекло в контекста на разпространението на новия коронавирус. Гласуването за отпускането на тази сума е насрочено днес.

В. "Адевърул" цитира най-новото проучване на китайски експерти за начина на предаване на новия коронавирус. Това може да стане от разстояние 4,5 метра, става ясно от проучването. Вирусът живее най-малко 30 минути във въздуха и около четири дни на различни повърхности, посочват китайските експерти, които са изследвали пациентите от автобус, пътувал в Китай на 22 януари. "Нулевият пациент", който пътувал в автобуса без защитна маска и без да знае, че е носител на Ковид-19, е разболял 13 души - седем по време на пътуването и други четирима по-късно.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>