“Микар” – отличникът на “24 часа” от конкурс през 2019 г., има вече 3 световни патента

10.03.2020 21:39 Христо Николов
Издателят на "24 часа" Венелина Гочева връчи голямата награда в миналогодишния конкурс "Големите малки" на Димитър Димитров от "Микра Иновейшън".

Собствениците Димитър Димитров и Филип Фратев

първо завършват астрономия в Софийския университет,

преди да влязат в бизнеса с лекарствени молекули

Станаха първи в “Големите малки” заради блестящия пример

за стартъп, който създава продукт с много висока добавена стойност

Българската фирма “Микар Иновейшън”, създадена от Димитър Димитров и Филип Фратев преди около 4 години, се е настанила в една малка, но затова пък особено важна ниша от целия процес на изобретяването и патентоването на нови лекарствени молекули за лечение на голям клас болести.

Бизнес моделът се основава на

патентоване на

новооткритите

молекули, а

лицензите се

предоставят на

търговски

партньори,

т.нар. Big pharma компании.

Те имат по-нататък грижата да проведат изпитванията първо върху животни, след това върху доброволци и да въведат в производство новото лекарство.

Другият модел е създаването на нови spin-out компании, които да развиват новата лекарствена молекула до клинично доказване на концепция и продажба.

Компанията има собствено портфолио от

13 нови

лекарствени

молекули в

области като

неврологията,

онкологията,

сърдечносъдовата система, дерматологията и редки заболявания. За всяка една лекарствена молекула се правят минимум три различни патента на световно ниво и най-голямата гордост за компанията е, че технологиите, разработени от нея, са валидирани в различни научни списания и са патентовани.

Фирма “Микар Иновейшън” впечатли журито на миналогодишното издание на конкурса “Големите малки” на вестник “24 часа” най-вече с това, че е блестящ пример за стартъп, който създава продукт с много висока добавена стойност, и то интелектуална. Това бе и основната причина тя да получи

10 от 10

възможни

точки и да бъде

класирана на

първо място

Любопитен, но и важен детайл около създателите на “Микар Иновейшън” - 46-годишния Филип Фратев и 48-годишния Димитър Димитров, е, че и двамата са завършили астрономия в Софийския университет и имат и много странични интереси извън фармацията.

Фратев например е създател на обсерватория “Звездно общество” и е откривател и кръстник на много астероиди. После е завършил химия и специализирал фармакология в Дания. До миналата година той е бил преподавател в университет в щата Тексас и продължава да е техен консултант.

Димитър се е занимавал след висшето си образование с оптимизация на бизнес процеси.

Идеята за създаването на стартъпа е тяхна обща, обясни Димитров пред “24 часа”. Фратев работи върху самите молекули, а Димитров организира бизнес процесите.

“Микар Иновейшън” присъства в редица аналитични доклади като една от 250-те компании в света в тази област, като за последната година има 6 различни награди, включително за най-добър биотех стартъп.

Подобни стартъпи са относително рядко явление. Те са се настанили в началото на дългата верига на създаване на допълнителна стойност във фармацевтичната индустрия, където приносът в интелектуално отношение е най-голям.

В съвременната фармация пътят на всяко ново лекарство от създаването му до аптеката и пациента е невероятно дълъг и извънредно скъп.

Понякога са

нужни 10 години

от идеята за

нова

лекарствена

молекула,

през различни клинични и неклинични изпитвания и издаване на разрешения за производството, докато се стигне до изписването на рецепта от лекаря.

Обикновено фармацевтичните компании инвестират стотици милиони долари, а в последните години – дори милиарди, за пускането само на едно ново лекарство на пазара, особено тези за лечението на социално значими заболявания. Точно затова патентите важат поне 10 години, през които никой друг няма право да произвежда същото лекарство, въпреки че формулата му задължително е публикувана и се знае от всички фармацевтични компании.

Отличието на “Микар Иновейшън” в конкурса – реклама на стойност 10 хиляди лева в изданията на “Медийна група България”, бе връчена на Димитър Димитров от управителя на медийната група Венелина Гочева.

“За тези 5 години, откакто съществува конкурсът “Големите малки”, сме наградили почти 500 фирми”, отбеляза тя по време на церемонията, която се проведе в зала “Джон Атанасов” на “София Тех парк”. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>