Изпълнителното бюро на БСП потвърди: Има решение за теглене на кредит

10.03.2020 21:51
Корнелия Нинова обяви, че БСП нито продава, нито ипотекира имоти.

Той все още не е взет, сумата варира от 350 до 500 хиляди лева

“24 часа” никога не е съобщавал, че се продават къщите на Васил Коларов и Георги Кирков

БСП се разгневи по неясни причини на “24 часа” и се кани да съди медията за новината, че Изпълнителното бюро е взело решение да се изтегли 500 хиляди лева кредит заради вътрешните избори. На 4 март 2020 г. описваме този факт с уточнението, че тъй като заемът трябва да бъде обезпечен, от соцръководството се опитват да убедят структури да ипотекират имоти по места, каквато е обичайната практика.

Пет дни по-късно от името на Изпълнителното бюро на БСП се появи емоционална декларация: “БСП не продава имоти, не ипотекира къщите на Васил Коларов и Георги Кирков”, в която се казва още, че БСП не е получавала кредит от 500 хил. лв., и която завършва с “осъждане на фалшивите новини, лъжите и манипулациите на общественото мнение”.

В неофициален разговор Корнелия Нинова бе категорична, че не е вземано решение за кредит и че никой не се кани да продава тези къщи.

Да, и в материала на “24 часа” никъде не пише нищо за родните домове на Васил Коларов и Георги Кирков. Вероятно този казус е предизвикал поредна престрелка между лидера на партията и червената опозиция, в която “24 часа” не взема страна. За медията е важно фактите да са верни.

Затова попитахме членовете на Изпълнителното бюро на БСП поименно дали е взето решение за кредит. Кредитът не е изтеглен, но решение има. Парите са необходими на БСП и заради текущи партийни нужди, и за организацията на предстоящия вътрешен избор на лидер, тъй като държавната субсидия ще бъде изплатена през април.

За кредита потвърждава в интервю пред bTV членът на Изпълнителното бюро Крум Зарков, самата Корнелия Нинова го споделя и по време на червената конференция в Бургас преди дни.

Какво точно се е случило? Точката по темата е била

докладвана

устно

от Нинова на заседанието преди две седмици. Част от членовете на ИБ говорят за сума от половин милион, според други става въпрос за 350 хил. лв.

Член на бюрото разказа, че предложението за кредит е било представено от лидерката без финансов анализ на състоянието на партията. Според друг обаче става въпрос не за нов кредит, а за

овърдрафт към

съществуващата

кредитна линия,

която БСП има от години.

Заради разнопосочната информация “24 часа” се обърна към членовете на Изпълнителното бюро с въпрос дали е взето решение за теглене на кредит от 500 хиляди лева.

“Имаме позиция по темата на Изпълнителното бюро, която бе огласена публично” - с тези думи, препредадени през пресцентъра ѝ, Корнелия Нинова отказа вчера да коментира темата пред “24 часа”.

Да, има такова решение, отговори проф. Радослав Гайдарски. “След като имаше решение за намалението на субсидиите, парите намаляха, защото има не едно и две разплащания. И се тегли кредит, който ще бъде върнат веднага, като дойдат парите от субсидията”, обясни той.

“Това е практика в БСП преди всеки избор, тъй като партията има нужда от средства и сме ползвали възможността за банкови кредити. На едно от последните заседания на ИБ взехме решение за нов кредит до получаване на субсидията в размер до 500 хил. лв.”, потвърди зам.-шефът на партията Кирил Добрев.

“Има решение на бюрото за кредит, това е стандартна практика, но такъв още не е теглен”, каза и другата зам.-шефка на БСП Деница Златева, но не можа да уточни точната сума.

Да, има такова решение, лаконичен бе Драгомир Стойнев.

“Взехме решение да се тегли кредит, защото новата субсидия ще започнем да я получаваме през април, а за провеждането на прекия избор са необходими финансови средства”, потвърди и Весела Лечева. И според нея сумата е към 350 хиляди.

Има такова решение, тези пари са необходими да се платят субсидиите на организациите, както и за организация на прекия избор, потвърди и Манол Генов. Той уточни, че когато се е гледала въпросната точка, е трябвало да излезе от заседанието и не е запознат какво точно е гласувано накрая, но според него сумата била 350 хил. лв.

“Взето е решение да се тегли кредит, но не е от 500 хиляди лева и нищо не се ипотекира, а до края на годината кредитът ще бъде върнат”, заяви и Асен Гагаузов.

“Обсъдихме го като точка в дневния ред на бюрото преди седмици, защото имаме нужда от средства. Но технически подробности не знам. Това не е нещо необичайно, правили сме го и друг път”, обясни лидерът на БСП в София Калоян Паргов.

“Да, ще има кредит, вероятно ще бъде по-малка сумата и ще бъде свързана с оперативната дейност на партията”, каза и зам.-шефката на Столичния общински съвет Милка Христова. Тя обясни още, че операцията не е точно кредит, а от типа на овърдрафт, във връзка с текущи нужди на партията, защото първата субсидия ще дойде в края на април. “Винаги са се теглили подобни кредити, не е целево във връзка с изборите, нито има ипотека”, допълни Христова.

“Имаме официална позиция по този въпрос и не мога да кажа нищо по-различно, но това с тези кредити се прави всяка година, няма нищо скандално”, лаконичен бе Атанас Зафиров. Темата отказа да коментира и колегата му Стоян Мирчев.

“Не мога да давам информация по този въпрос. Зная, че се обсъждаше такъв вариант, но той не е свързан с избори, а с осигуряването на партийната дейност”, каза Атанаска Тенева. “Това се прави от 2011 г. насам периодично, не е нова практика и доколкото ми е известно досега кредитите се изплащат редовно, но все пак се обърнете към хората, които се занимават с финансите на партията”, допълни тя.

Секретарят на ИБ Вяра Емилова чу въпроса на “24 часа” и обеща да върне обаждане, но до редакционното приключване на броя не го направи.

Така стана ясно, че решение на Изпълнителното бюро за кредит има, но той още не е изтеглен. Не е ясна и точната сума.

Заради коронавируса и епидемиологичната обстановка в страната обаче БСП

отложи

отчетно-изборната

си кампания

поне с месец

Това би трябвало да доведе до отлагане и на вътрешните избори, и на конгреса, но решението за това трябва да се вземе от Националния съвет на партията. Ако отлагането стане факт, може въобще да не се наложи БСП да тегли кредит, тъй като вече ще е получила първия транш от своята субсидия, който е в размер на около 955 хиляди лева.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>