В събота и неделя “Сердика Център” кани на образователен уикенд за въздуха с награди

05.03.2019 17:46
Уникален интерактивен 3D макет на София, който показва замърсяването на въздуха в реално време, може да се види в “Сердика Център”.
Д-р Александър Симидчиев е един от гост-лекторите на “Сердика Център”. Той представя увлекателно важни данни за въздуха и как качеството му влияе на здравето ни.

Работилници за деца, на които най-малките ще научат интересни факти за въздуха и как да пазят чиста природата, и лекции за по-големите, очакват посетителите на “Сердика Център” този уикенд.

Работилничките с Cactus Lab се провеждат само в събота и са с начален час 13 и 15 ч. Заниманията продължават 1 час и във всяко могат да участват до 20 деца между 5 и 12 години.

В 12 ч пък проф. Георги Момеков от Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София ще говори за “Тежестта на въздуха”. Лекция на тема “Следствия и последствия” в 14 ч ще изнесе д-р Александър Симидчиев от сдружение “Въздух за здраве”.

Лекциите и работилничките ще се провеждат при голямата ротонда на ниво -1 на търговския център. Ако знаете какво означава ФПЧ или пък каква част от замърсяването на въздуха се дължи на автомобилния трафик, то може да се включите и в куизовете с награди. Игрите ще се провеждат в събота и неделя между 13 и 17 ч, а позналите верните отговори ще получат специална награда. Ако не знаете тези отговори, гост-лекторите на “Сердика Център” ще ви разкажат още любопитни факти за въздуха, който дишаме, кое е най-екологичното отопление, кой е градът с най-мръсен въздух у нас и др.

До 15 март посетителите на “Сердика Център” могат да участват и в томбола и да се борят за 2 овлажнителя и един пречиствател за въздух, предоставени от Phillips. Единственото условие е да са пазарували за поне 50 лв. от магазините в търговския център и да регистрират касовите си бележки на бюро “Информация” на ниво 0.

Лекциите и работилничките са част от инициативата “Промяна” на “Сердика Център”. Целта е повече хора да обърнат внимание на темите, свързани с околната среда, въздуха и качеството на живот в града. До 15 март там може да се види първата у нас инсталация “Въздухът на София” - интерактивен 3D макет на столицата, който в реално време показва качеството на въздуха, както и образователната изложба “Мръсно лилаво”, която показва източниците на замърсяване и как всеки с малки усилия може да допринесе за по-чиста околна среда.

“Живеем във време, в което става все по-важно да изглеждаме добре. Вярваме на социалните мрежи и лайковете, че щастието на моделите, които виждаме там, се крие само в дрехите, фигурата или в бранда. Така забравяме най-важното - за да изглеждаш добре, трябва да си здрав. Вече 10 г. ние от “Сердика Център” се грижим хората в София да изглеждат добре и да крачат по улиците ѝ със самочувствие. Време е за ПРОМЯНА и освен на външната красота искаме да обърнем внимание и на отговорността към средата, в която живеем. Нека заедно да направим София по-красив и здравословен град. Място, в което парфюмите на жените по улицата не изчезват в миризмата на изгорели газове от колите, в което да тичаш за здраве с новия си спортен екип, е здравословно занимание и място, което децата обичат и пазят”, подчертаха от “Сердика Център”.

Още информация за инициативата на "Сердика Център" може да намерите във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1015409918845193/

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>