Спор в парламента за санкциите срещу Русия, няма да се иска отмяната им

04.03.2020 10:48 Лиляна Клисурова
Спор в парламента за санкциите срещу Русия, няма да се иска отмяната им. СНИМКА: Архив

Народното събрание няма да иска официално отмяна на санкции на ЕС към Русия. Това решиха депутатите, след като с 60 гласа "против" и 51 "въздържали се" отхвърлиха проекторешение за това, внесено от БСП. То беше включено в дневния ред от левицата по правото на опозицията да предлага точки в първата сряда на месеца. Подкрепиха го 82-ма депутати от БСП, 1 от ОП, 7 от "Воля" и 4 от "Атака".

3 март е ключова дата, свързана с Русия, това е вярното време, в което трябва да се разглежда това предложение, аргументира се Антон Кутев от БСП.

В този им вид санкциите, наложени през 2014 г., не са ефективни и не са добра форма на общуване, за Европа те стават тежко проблематични, обясни соцдепутатът. И допълни, че темата е в дневния ред на ЕП, а ЕС за пореден път премисля дали трябва да продължат. След 6 г. санкции регулиране на кризата в Украйна воля няма, допълни той.

Санкциите вредят в същата степен на Европа, както вредят и на Русия. Това е един от малкото суровинни пазари на България поради гоеполитическата обстановка и, ограничавайки го, ние вредим на собствените си икономики. Ограничавайки достъпа до пазара на Русия, вредим на предприемачите си, допълни соцдепутатът. Икономическите взаимоотношения със САЩ растат, дори връзките на Русия с част от големите страни в Европа. Ние сме тези, които нанасяме само вреди на гражданите. Отмяната е важна от гледна точка на българския интерес. В контекста на Турски и Балкански поток имаме интерес и трябва да търсим отношения с Русия, допълни той.

Само година след въвеждането на санкциите руснаците трябваше да се търкалят по улиците и да искат отмяната им. Това не се случи, обяви пък Александър Симов. Според него отпадането на санкциите ще разреши отпадането на едно неравновесие в ЕС, защото част от големите страни в съюза заобикаляли тези санкции и търгували с Русия. Соцдепутатът цитира международно изследване, според което 73% от българските граждани се отнасят положително към Русия.

Премиерът също говори за голямо лицемерие в ЕС по този въпрос, даваме му възможност България да повдигне този въпрос, каза още Симов.

Тези санкции показаха васалната политика на САЩ спрямо ЕС, каза и Десислав Чуколов от "Атака". Той обясни, че огромните мастодонти са намерили вратички за работа с Русия, но българските компании не и се въвежда двоен стандарт.

Румен Гечев от БСП пък даде примери за това с цифри. Той обясни, че търговският оборот на САЩ, която инициира санкциите, с Русия в последните години е свит два пъти по-малко от този на ЕС. За 2019 г. инвестициите на Германия в Русия са 3,3 млрд . лв.

Санкциите са механизъм за регулиране на положението в Украйна. Мерки срещу нарушената регионална и международна среда за сигурност. Диалог с Русия е необходим и съществува, каза шефката на външната комисия на НС Джими Грозданова от ГЕРБ. Тя обясни, с приемането на проекторешението ще е политическа воля, която не би довела до правни последици и до резултати от вземането на това решение. Грозданова предупреди, че ако НС приеме решение, то няма да е задължително за изпълнение от правителството и се позова на конституционното разделение на властите.

Досега тази тема се поставяше от Волен Сидеров, а днес той е заместен от цялата група на БСП, каза Грозданова. Отношенията между Русия и България са взаимни и не са фокусирани само върху санкциите, завърши тя.

ГЕРБ не оспорват фактите по същество, а си търсите причина да го отхвърлите с процедурни хватки. Фактът, че се иска пълно единодушие в ЕС не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни въпроси, коментира соцлидерката Корнелия Нинова.

Санкциите са с цел да се предотврати задълбочаване на конфликта. ГЕРБ не е създател на тези санкции, следваме политиката, наложена 2013-2014 г. от кабинета "Орешарски", а и те бяха одобрени по-късно и от служебното правителство на Румен Радев., обясни Христо Гаджев от ГЕРБ.

Санкциите засягат 150 физически и 40 юридически лица. Но контрасанкциите на Русия към страните от ЕС засягат българския производител пряко, коментира Пламен Манушев от ГЕРБ. Те са свързани със зеленчукопроизводството и износа за Русия. Защо да не поискаме първо отпадане кантрасанкциите на Русия, а след това да иска отмяната на тези, допълни той.

Тома Биков от ГЕРБ пък попита защо БСП иска отмяна на санкциите днес, а не по времето на служебния кабинет на Румен Радев, когато са били потвърдени.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>