Вижте как по градовете отбелязаха днешния празник

03.03.2020 13:40
СНИМКА: Pixabay

С празнично шествие в Перник започна тържественото отбелязване на 3 март. Националният флаг бе издигнат ритуално пред Двореца на културата.Гражданите и гостите на града бяха поздравени от областния управител Емил Костадинов и кмета Станислав Владимиров.

"В историята на България 3 март е синоним на святата дума Свобода", заяви Емил Костадинов.

"Споменът за подвизите на онези незабравими герои вечно ще разпалва изконна обич към Отечеството и ни прави горди българи", каза Станислав Владимиров, цитиран от БТА.

На честването присъстваха народните представители от региона, общински съветници, общественици, граждани.

За празничното настроение допринесоха изпълненията на Духовия оркестър и ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост".

Разград се преклони пред саможертвата на героите на Освобождението. Стотици граждани, ученици, представители на различни държавни институции, общественици, народни представители, присъстваха на тържествената церемония на площад "Възраждане", в чест на Националния празник.

В приветственото си слово кметът Денчо Бояджиев каза, че Трети март не е просто дата от историческия календар на българите, тя е нашето възкресение. Днес, все още не знаем какво ни е отредило бъдещето, но в едно съм сигурен, че ще оцелеем и ще пребъдем, ако пазим духа и паметта на миналото, за да го предадем на идващите след нас поколения, отбеляза Бояджиев.

Преклонение пред паметта на героите, загинали за свободата на България бе изразено чрез поднасяне на венци и цветя пред двата паметника на площада - Мавзолея-костница и Войнишкия паметник.

Честването бе съпътствано с празнична програма на местни фолклорни състави.

След тържествената част на площада се изви пъстро българско народно хоро. За поредна година представители на танцови клубове от Разград, деца и възрастни се хванаха за ръце и обединени изразиха своята воля за единство в инициативата "Пробуждане с хоро".

Стотици пловдивчани изкачиха хълма Бунарджика, за да се преклонят пред Паметника на руските освободители по повод 142-та годишнина от Освобождението на България от Османско владичество и Националния празник. В ритуала взеха участие представителен взвод на военно формирование от пловдивския гарнизон, духовият оркестър на ВВС в Пловдив, представители на местната и държавна власт. Преди това в катедралния храм "Св. Богородица" бе отслужен молебен от пловдивски свещеници.

"Има дни в историята на българския народ, които оставят трайна следа и превратностите на времето не могат да ги заличат от съзнанието ни. За нас 3 март 1878 година e не само подписването на Санстефанския мирен договор, но и дата белязала нашето Освобождение, ден - най-съкровен в календара на българската национална история". Така започна словото си председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков. Той припомни, че на днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои е поставено началото на онази Трета България, на която, по думите му, историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили, държава, която отново заема своето място на картата на Европа.

"Българската свобода има своите герои, които ние днес почитаме, свеждайки смирено глава. Наш дълг е да помним тяхната саможертва. В дни като този дълбоката човешка признателност не познава граници. Историята има една истина за войната от 1877-1878 г. и нищо не може да заличи факта, че свидните синове на руския, румънския, финландския, украинския, белоруския, полския, литовския народи положиха костите си за нашата свобода и намериха последен покой на българска земя", каза още Държиков.

Под звуците на военния духов оркестър, пред Паметника на освободителите, бяха положени цветя от името на всички държавни и местни институции, политически сили и обществени организации. Стотици граждани също се преклониха пред паметта на загиналите за Свободата ни наши и чужди войни.

С тържествена церемония на Белия паметник в парк "Стратеш" в Ловеч бяха отбелязани 142 години от Освобождението на България. Десетки граждани наблюдаваха военния ритуал по поднасяне на венци и цветя и почетоха националния празник.

"Изминаха 142 години от Освобождението на нашата родина - България, от османско иго. Дистанцията на времето откроява едни неща, но скрива други. Изличени са образите на онези 2500 жертви, които Ловеч е дал по време на освободителните битки през лятото на 1877 г. Помним отделни имена на герои като това на Цачо Шишков. Не знаем подробности за всички онези руски воини, които загинаха по тези места, на които днес отдаваме почит", заяви в словото си кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Според нея е трудно да си представим как е изглеждала нашата родина веднага след войната.

"Вярвам, че ние, българите, винаги сме обичали руския народ, независимо кой ни управлява. Една от причините затова виждаме тук, на Стратеш. Това е пролятата кръв на руските воини. В този смисъл това са паметници на тази любов", добиви Маринова. Тя посочи, че Трети март е ден на нашата признателност към хилядите герои, дали живота си за българската свобода, символ на вярност към българските корени.

Ловчанският митрополит Гавриил припомни факти и събития от историята, довели до Освобождението. "Ние, днешните българи, никога не бива да забравяме свидните жертви, паднали за свободата на майка България, защото този свобода е скъпо придобита, с цената на множество загинали и ранени", каза дядо Владика.

В Ловеч националният празник започна с панихида и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите ловчалии в катедрален храм "Св. Троица". След това почит бе отдадена на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене", на паметната плоча на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба, Черния паметник и паметника на Гложенеца в парк "Стратеш".

Програмата продължава в 16.00 часа, когато е възстановката на Регионален клон "Васил Левски" при Национална дружество "Традиция" - "Връчване на Самарското знаме на българското опълчение". Живата картина ще е на площад "Тодор Кирков".

Акапелно изпълнение на химна ни "Мила Родино" прозвуча в Хасково на днешния Национален празник и 142-годишнина от Освобождението на България. Певецът от квартет "Белканто" Теодор Батуров огласи централния площад "Свобода", където се състоя честването на празника. Преди това пред сградата на общината бе издигнат националният флаг под звуците на духов оркестър и почетен военен караул.

Мажоретен състав бе начело на шествието до площад "Свобода", където пред паметника на незнайния войн официални лица, представители на политически партии и обществени организации и много граждани поднесоха венци и цветя.

На нас, българите, нищо не ни е дадено даром. Изстрадахме свободата си, опазихме вярата си, спасихме земята си, защитихме демокрацията. А днес сбъдваме мечтите си и живеем в свободна България, каза в словото си кметът Станислав Дечев.

Трети март е повод да си дадем равносметка не само за миналите победи, но и за настоящите успехи на България. Ние сме достойни членове на Европейския съюз и значим фактор за обединението на Балканите, посочи областният управител д-р Стефка Здравкова.

Празничният ден завърши с хоро.

Общината раздаде 2000 трибагреника сред множеството граждани и гости на празничната програма.

Честит празник! Гордейте се, че сте българи и нека всеки гражданин в ежедневието си го доказва със собствените си дела. Нека не сме българи само на 3 март, е заявил днес пред Паметника на защитниците на Стара Загора кметът Живко Тодоров. Той е призовал всички "Нека сме родолюбиви всеки ден, когато пазим и градим държавата си", информират от пресцентъра на общината.

От думите на Тодоров е станало ясно, че причината за отмяната на тържествата по повод 3 март - Деня на Освобождението, са направените препоръки от Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 и на областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и той уважава техните решения.

Свещеници от Стара Загора са отслужили заупокойна молитва в памет на загиналите по време на Освободителната война в града през 1877/8 година.

Венци и цветя в знак на признателност са поднесли още зам.-председателят на НС Емил Христов, депутати, политици и много граждани.

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии се спусна днес от вр. Снежанка в Пампорово. Голямото ски спускане с носии и българското знаме се организира за четвърта поредна година в курорта на 3 март. Скиорското шествие бе предвождано от 25- метров национален флаг и група гайдари от оркестър "101 каба гайди" в Смолян.

Колоната от скиори обагриха Туристическата писта с колорита на българските шевици и националния трикольор. В скиорското спускане участваха много млади семейства заедно с децата си, както и българи, пристигнали от чужбина. Хиляди гости се включиха в празничните хора и тържества на плаца "Студенец", където бе финалът на ски шествието.

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев.Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение е било съхранявано Самарското знаме от 1 септември 1878г. до 1881г.,пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора. Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

Тържествено шествие премина през центъра на града до площад "Свобода".

Подвигът на Опълчението ни е нашата гордост!Днес ние засвидетелстваме синовна почит и уважение в името на силна и просперираща България!, заяви в приветственото си слово кметът на общината Пламен Алексиев. На тържеството присъстваха потомци на Никола Корчев.

В Общинския исторически музей бяха открити изложбите "Огнестрелни и хладни оръжия от Руско-турската война" и "И днес йощ балканът".

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>