Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

02.03.2020 10:53 Виктор Иванов
Борисов и Ердоган по време на една от предишните им срещи в София.

Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края на седмицата, която да е посветена на бежанската криза от последните дни и ситуацията в Сирия ще предложи българският премиер Бойко Борисов на турския президент Реджеп Ердоган.

Тази вечер Борисов е поканен на неформална вечеря в резиденцията на Ердоган в двореца "Аксарай" в Анкара. Преди разговорите българският премиер вече е разговарял с президентката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на ЕС Шарл Мишел и редица европейски премиери като гръцкия Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиян Курц. Преди да излети за Анкара Борисов има насрочен телефонен разговор и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Всички европейски лидери са съгласни за провеждането на обща среща с Ердоган. Като в София ще присъстват и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който в момента председателства ЕС, и канцлерката на Германия Ангела Меркел, която е следващият председател на съюза. Една от целите на срещата в София ще е и разговор между Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението между Гърция и Турция от последните години.

Българският премиер обаче не отива при Ердоган като посредник на ЕС, а като заинтересована страна, защото България има интерес от бързо потушаване на военните сблъсъци в Сирия и спиране на нелегалните мигранти, разясниха български дипломати.

Срещата ЕС-Турция в София би трябвало да се проведе преди края на тази седмица като целта на евролидерите била да изпреварят разговори на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

България не за първи път ще е домакин на разговори ЕС-Турция. През 2018 г. Борисов организира такава среща между турския президент Реджеп Ердоган и тогавашните шефове на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна. Там отново основна тема бяха бежанците, спазването на споразумението ЕС-Турция и опазването на човешките права в южната съседка на България.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>