ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и въглищни мини с план за плавно преминаване към “Зелената сделка”

01.03.2020 21:28
“Зелената сделка”, лансирана от ЕК, предвижда до 2050 г. европейската икономика да се превърне в такава с нулеви въглеродни емисии. Това означава, че има голяма вероятност въглищните централи у нас да спрат работа.

За една година ще се изготвят мерки за преминаване към новите условия

ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и мините от югозападния въглищен район в рамките на една година ще изготвят план, който да бъде свързан с това как да се премине плавно към “Зелената сделка”, лансирана от ЕС.

Това заяви Кристина Лазарова - председател на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол” и представител на въглищната индустрия от Югозападна България по време на дискусията “Справедливият енергиен преход и Зеленият пакт – печеливши възможности за България”. Събитието се проведе във Френския институт в България.

Планът ще включва създаване на платформа, в която ще бъдат поканени централите, общините, представителите на Министерството на енергетиката и на синдикатите.

“Зелената сделка” ще се случи със или без нас. България не е малка страна в т. нар “зелен пакет”. След влизането ни е европейската общност на 1 януари 2007 г. ние делегирахме това, че ще бъдем част от нея. “Зелената сделка важи и за нас”, каза Лазарова.

Тя посочи още, че повишението на цените на емисиите за въглищните централи прави тяхната работа икономически нецелесъобразна.

“Идеята е след тази платформа

да се излезе с

решение как да

се премине през

предстоящия

преход

“На база на изводите, които ще направим за една година при варианти за замяна на въглищата с микс - ВЕИ, геотермална енергия или природен газ, трябва да решим кой е най-правилният път за нас, и разбира се как да се финансират частично централите, за да преминат плавно този преход”, уточни председателят на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол”.

По думите на Лазарова никой не иска да има обезлюдяване на районите. “Искаме

да се избегне

негативният

социален и

икономически

ефект след

затваряне на

дадена мина

Зеленият преход трябва да бъде справедлив и да премине плавно. Не трябва да има изхвърлени зад борда”, категорична бе Лазарова.

По време на събитието се проведе конструктивен диалог между всички заинтересовани страни относно енергийния преход и търсенето на устойчиви икономически решения за успешна трансформация и преход на въглищните региони. Разгледаха се и се обсъдиха възможностите, които излизат пред България от “Зелената сделка”. Обсъдени бяха финансовите механизми за постигане на целите, започвайки от Фонда за справедлив преход за въглищните региони.

Сред гостите на събитието бяха представители на институциите, бизнеса, местната власт и граждански общности в засегнатите региони, енергийни експерти, учени, НПО секторът, медии и др.

Събитието бе открито от Цветан Кюланов – и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, Тодор Тодоров – координатор за “Енергия и климат” в екологично сдружение “За Земята”, и Георги Стефанов – ръководител практика “Климат и Енергия”, WWF България.

Заместник-министтрите на енергетиката Жечо Станков, на околната среда Атанаска Николова и на труда Лазар Лазаров имаха изказвания в частта за националните и европейските политики и измерения на “Зеления пакт” и как справедливият енергиен преход може да се превърне от предизвикателство във възможност за България.

Представители на Българската фотоволтаична асоциация, Българската стопанска камара и на Maconis LLC

коментираха

перспективи

и печеливши

възможности

от “Зелената сделка” и енергийната трансформация.

Тодор Тодоров от екосдружението “За Земята” посочи най-добрите перспективи за обединяване на усилията на администрация, бизнес, общини, синдикати и неправителствен сектор за постигане на реален и справедлив преход.

Как изглежда той от гледната точка на общините и регионите в България, дискутираха Елза Величкова - кмет на Бобов дол, и Стефан Кръстев - зам.-кмет на Перник. Възможностите представи и началникът на отдел “Програми и проекти на общините” към Националното сдружение на общините в България Веселка Иванова.

Представители на три министерства - на енергетиката, на околната среда и на труда и социалната политика, коментираха възможностите от гледна точка на енергетиката, климатичните промени и околната среда и въгледобивните региони, социалните аспекти и перспективите за трудова заетост.

Георги Стефанов от WWF България представи анализ с препоръки на национално и регионално ниво за успешното реализиране на тази икономическа алтернатива. Проф. д-р инж. Христо Василев от Техническия университет в София разгледа темата през погледа на технологиите за съхранение на енергия, която е неразделна част от енергийния преход.

В края на дискусията бяха набелязани бъдещи стъпки за реално постигане на положителни резултати за България от “Зелената сделка” и справедливия преход.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>