Ето как на село прибират зелето в буркани - истински боец срещу вирусите (снимки)

01.03.2020 12:00 Радко Паунов
Младата домакиня Невена Димитрова отстранява кочаните на зелките, след което започва да кълца. Снимки: Авторът
Надробяването на зелките става в дървена гаванка с помощта на секавица.
Работата е бавна и трудоемка, но за опитните домакини е песен.
Зелките се вадят от бидоните и се надробяват.
Хубавите зелки трябва да са твърди и жълти.
Кълцането изисква усилия.
Следващият етап и пълненето в буркани.
Затварянето е тънка работа. Ако капачките не се запечатат добре, бурканът може да бомбира.
Маргарита затвори 50 буркана със зеле.
Предпоследната операция е реденето на бурканите в казана.
Трябва да врат 30 минути.
Готовата продукция след един ден работа.

- Сега е времето да го извадим от бидона и да го консервираме

- Така съхранено, ще имаме цяла година под ръка от този деликатес

Ако в бидона е останало кисело зеле и искате да го съхраните, не се бавете! Сега е времето да го консервирате. Оставите ли го още седмица, ще вкисне и няма да може да се яде. Отделно по повърхността на бидона започва да се образува бяла пелена, която ще го размекне и съсипе.

Затова чевръстите домакини запрятат ръкави и действат. Така постъпиха  майка и дъщеря Маргарита и Невена Димитрови в село Чалъкови. Цял ден в събота двете вадиха зелки от бидона, пренасяха с кофи, отстраняваха кочани, кълцаха, пълниха, затваряха и вариха. Резултатът - 50 буркана кисело зеле. От тях 8 са с цели листа за сарми.

"Кой казва, че през лятото не вървяло? Нищо подобно! По всяко време може да се консумира", категорични са те. Пиле със зеле на фурна, или със свинско е класика. Отделно фасул със зеле на тава също е чудесно ядене.

В киселото зеле се съдържа много витамин С и това го прави истински боец срещу вирусите. Както всяка работа обаче и тази изисква време и усилия. 

Първо се вадят зелките от бидона. После се махат кочаните. Следващият етап е кълцането. Това става в специално дървено корито (гаванка), където с метална секавица се надробява на ситно. Работата е трудоемка, защото рамото може да ти се откачи от движение. Следващият етап е пълненето в буркани. Трябва да се притиска плътно, за да побере повече продукция. Предпоследната операция е затваряне на капачките. Тя е много тънка, защото ако не бъдат добре запечатани, може да бомбира. После - редене в казана. Бурканите се варят  30 минути, след което се вадят.

Точно в 18 часа майка и дъщеря бяха приключили с консервирането. Оттук насетне - отваряш, готвиш и ядеш.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>