Няколко европейски посолства в Пхенян спират работа заради карантината

28.02.2020 11:46

Няколко европейски посолства в Пхенян смятат да евакуират персонала си от Северна Корея и временно да преустановят работа във връзка с обявената в страната карантина заради коронавируса. Това предаде ТАСС, като се позова на неназован източник от посолство на европейска държава.

"Германия, Франция и Швейцария ще затворят временно идната седмица дипломатическите си представителства в КНДР. Служителите от тези дипломатически мисии и семействата им ще бъдат откарани от Пхенян във Владивосток със специален полет на авиокомпания "Еър Корьо", ориентировъчно планиран за 6 март", посочи събеседникът на агенцията, предава БТА.

По думите му служителите в посолствата на България, Полша и Румъния смятат да изпратят във Владивосток жените и децата си, а самите мисии ще продължат да работят нормално и по време на карантинния период.

Севернокорейските власти съобщиха по-рано, че ограниченията за влизане в страната заради вируса, наложени в началото на февруари, ще продължат да действат и след 1 март в течение на неопределено време.

Като превантивна мярка срещу разпространението на вируса Пхенян спря в началото на месеца международните полети и отмени пътническите влакове за Китай и Русия. Изцяло бе спряно влизането и излизането на чужди граждани от страната. Външното министерство препоръча на чужденците, намиращи се в КНДР, да не напускат посолствата и дипломатическия квартал на Пхенян, припомня ТАСС.

Междувременно стана ясно, че зологическата градина Уено и рибният пазар Тойосу в Токио ще бъдат затворени за посетители от утре до 15 март във връзка с разпространението на коронавируса. Това съобщи днес управата на японската столица, предаде ТАСС.

Зоопаркът и рибната борса са сред основните забележителности на Токио, привличащи всеки ден стотици туристи. В Уено се извиват опашки от желаещи да видят младата женска панда Сян-сян, родена през 2017 година. Пазарът Тойосу е добил популярност сред туристите с провежданите всяка сутрин търгове за продажба на риба тон и други видове морски обитатели.

По-рано Диснилендът в Токио и аквапаркът ДисниСий съобщиха, че се закриват до средата на март. Така постъпи и тематичният лунапарк Юнивърсал студиос в третия по големина японски град Осака.

В Япония са регистрирани вече 919 случая на заразяване с новия вирус и 9 души починаха, припомня ТАСС.

Губернаторът на остров Хокайдо съобщи, че поради бързото разпространяване на вируса в района обявява извънредно положение, което ще продължи до средата на март. Той призова жителите да останат по домовете си през уикенда, за да се предотврати влошаване на ситуацията. Броят на заразените на острова се увеличи на 63-ма, предаде Асошиейтед прес.

Препоръката на японското правителство училищата, гимназиите и колежите в страната да затворят врати заради вируса хвърли в смут и родителите, и хората на изборни длъжности, и персонала на учебните заведения, отбелязва Франс прес.

"Това е студен душ", цитира АФП учителка, пожелала анонимност.

"Това е шок", реагира в Туитър Тошихито Кумагаи, кмет на град Чиба източно от Токио.

Някои родители одобряват мярката, но мнозина се тревожат. По-специално защото яслите, детските градини и занималните по молба на правителството ще останат отворени, добавя АФП.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>