Реформата с болничните - чак догодина

25.02.2020 22:45 Виктор Иванов
Вицепремиерката Марияна Николова и социалната министърка Деница Сачева гарантираха след тристранката, че ще бъдат превърнати в закон само мерки, по които и синдикати, и работодатели са съгласни.

Засега твърдо без намаляване на дните и без втори преглед при лекар, платен от фирмата

Едва от следващата година може да има реформа при издаването и ползването на болнични листове, стана ясно след заседание на тристранния съвет във вторник вечерта.

“Имаме постигнато съгласие по доста мерки и сега те ще бъдат превърнати в законови текстове”, каза след него социалната министърка Деница Сачева. Преди да започне писането на законопроектите обаче, тя иска да приключат и преговорите със синдикатите и работодателите по ново социално споразумение. В него има спор по 40 точки за развитие на социалната и трудовата политика в страната. Именно в тези преговори ще бъде обсъждано отново и искането на работодателите те вече да не плащат за първите 3 дни болничен, а сумите да се поемат от НОИ.

Сачева планира законодателните предложения да са готови около средата на годината. Всички промени обаче ще влязат в сила от началото на 2021 г., обясни социалната министърка.

Дните болничен, които има право да дава личният лекар, няма да бъдат намалявани от 14 на 7, стана ясно на заседанието на тристранката. Националният осигурителен институт е оттеглил това свое предложение.

Няма да има и задължение за верифициране на болничния лист от доверен лекар на работодателя или повторен преглед в клиника, с която фирмата има сключен договор. Това искане на работодателските организации бе посрещнато на нож от синдикатите. Като негова алтернатива може да остане изискване за второ мнение при дългосрочните болнични, допусна Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Най-важната мярка, която трябва да се задвижи максимално бързо, е

създаването

на електронните

здравни досиета и интегрирането им с регистрите на осигурените и на сключените трудови договори, за да може да се проследява навременно здравното състояние на работниците и кой колко болнични ползва, обясни пък зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Една от най-важните мерки, по които има съгласие, е работодателите да получават информация за издадения на техен служител болничен веднага по електронен път, каза и министър Сачева. В момента болничният лист отива във фирмата на третия ден.

Бизнесът ще продължи да настоява да се налагат тежки глоби на лекари, които издават фалшиви болнични, и на работници, които бъдат хванати да не спазват предписания им режим на лечение, обяви шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Дотук обаче има съгласие само за

глоби от 1000

до 3000 лв.

за лекари,

съставили болнични с невярно съдържание.

77% от българските работници боледуват на работното си място, те не ползват болнични листа, защото по този начин губят пари, отвърна Ваня Григорова от “Подкрепа” на обвиненията на бизнеса, че работниците си вземат фалшиви болнични, за да сливат почивни дни или да ходят на сезонна работа в Гърция. Данните на НОИ също показват, че болнични ползват само 1/3 от работещите българи. Останалите не вземат отпуски по болест и обезщетения.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>