Как оцеляват бездомниците в Сибир при минус 30°C (Снимки)

24.02.2020 14:32
Алексей Вергунов Снимки: Ройтерс
Това е опасно съществуване. Твърде далеч от тръбата и той може да умре от измръзване. Твърде близо - може да получи тежки изгаряния.
Люся Степанова, на 44, обмисля да опита да се върне в обществото след повече от 27 години на улицата. Тя е хоспитализирана миналия месец със сериозни изгаряния по тялото, след като заспала твърде близо до тръбите, където живеела. Сега тя е в рехабилитационен център на 30 километра извън града, в село Розовка.
Служителка в пункт за събиране на отпадъци за рециклиране.
Благотворителната организация "Каритас" раздава храна и дрехи, за да помогне на бездомните в града.
Алексей Вергунов е един от малкото, които спират да си побъбрят и да се посмеят с жителите на града.

Бездомниците в Сибир оцеляват при температури от -30 градуса по Целзий, като спят под промишлена отоплителна тръба или в близост до нея, разкрива Ройтерс.

Алексей Вергунов е на 46 години. Живее без дом повече от 11 години. "Спиш през нощта със затворени очи, но ушите са отворени", казва той.

Мъжът копнее за шанс да възстанови живота си, но тъй като партньорката му Альонка умира преди две години от рак на черния дроб, той загубва волята си.

Алексей и Альонка преди са живеели заедно близо до гарата. "Ако намерих жена като нея, бих могъл да спра и да се опитам да се върна в обществото, но не мога да намеря като нея", казва Алексей, цитиран от dnevnik.bg.

"Ти ще замръзнеш в апартамента си с три одеяла, а аз няма да замръзна между тръбите", обича да се шегува.

Любимото му време е нощта. Въпреки че е най-студено, градът и сметището са тихи и той е свободен да се скита в търсене на стъклени бутилки и други рециклируеми предмети, които може да замени за малко пари.

Вергунов се е научил да бъде нащрек за недоброжелатели. Веднъж той спасил живота на своя приятел Александър, след като група тийнейджъри го подпалили.

"Смятам да се прибера при майка ми", каза Люся Степанова, която има подобна съдба като Алексей Вергунов. Тя признава, че не може да върне часовника с 27 години назад, прекарани на улицата.

3500-те бездомници официално живеят в сибирския град Омск, макар че реалното число вероятно е по-високо. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>