Емил Димитров: Не може да осиновяваме общини и да им решаваме проблемите, всеки да си чисти

24.02.2020 14:07 Антоанета Маскръчка
СНИМКА: Авторката

"Не мога да се бъркам в дейността на прокуратурата и това което зная, че за някакви сондажи става въпрос. Дали са предписания да се закриват, а от самото предприятие не са ги закрили." Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира в Благоевград ареста на директорката на Басейнова дирекция в Пловдив.

Допълни, че това е проблем за цялата страна, защото в предприятие с незаконен сондаж първо се глобява, после се издава предписание или да бъде закрит или да се узакони и се плаща такса за водоползване. "Много е трудно да отидеш веднага да го затвориш. Почва се - имаме работници, майки с деца, това са бъдещи безработни. Във вашия регион има няколко случаи, когато в момента дупчат на воля и си правят сондажи. Даже председатели на Общински съвети вече се хвалят предприятия си правят сондажи, без да осъзнават че ще минем да ги опишем, глобим и затворим. Знаете ли на какво изпитание са подложени нашите директори на басейнови дирекции, които всеки ден ходят пускат вода, утре я спират, днес отчитат, утре наказват", допълни Димитров. В Перник не било лесно да се накажат големи предприятия, но трябвало да се даде вода на населението. В язовир "Дяково" нивото вече се покачва. "Но трябваше да го спасим, за да може в следващата 1 г. хич вода да не капне, да стигне за Бобов дол и селата. Ограничили сме водата само за питейно-битови цели, но предприятията ни заплашват с пропуснати ползи и съдебни дела. И ние седим по средата. Изрязваме незаконните водохващания, за да се напълни язовирът и да има вода за хората. Когато се напълни, ще дадем и на предприятията, но те искат сега и веднага", обясни министърът.

Даде пример с автокъщите край Дупница, които са си направили сондажи, но ще бъдат затворени и глобени. "Едно ВиК е зарязало две села и се налага ние да осиновяваме тези села, което не е работа на МОСВ. Когато намерим незаконно заустване, водохващане, отравяне на река, изхвърляни отпадъци - питате не може ли вие да го решите проблема веднага - да дойда с кофата и да го измета", ядосва се министърът.

Разгневен бе и от негов служител, който имал психически проблеми, а по телевизия сутринта казал, че намерил 3 фирми да изнесат живак. "Защо не го е изнесъл? Това е собственост на завода и да си решава проблема заводът", отговори Димитров. "Ние имаме пестициди, които с години не може да изнесем, защото Европа отказва да ги приеме, няма инсенератор, който да ги обработи. Едва сега през декември получихме разрешение за изнесем известни количества, които 40 г. седят в България. Не може някой да има в мазето си нещо и да смята, че държавата трябва да отиде и да му го вземе и изхвърли. Това е задължение на собственика на имота. Пестицидите, които виждате в цялата страна - аз ли съм ги събрал на купове, заровени под земята. Пращаме хора да ги изравят, да ги опаковат в контейнери. Всичко това държавата го прави, за да реши проблеми от 30-40 г. назад", смята Димитров.

Той отново засегна и проблема с отпадъците край моста на магистрала "Струма". "Край Дупница се горят софийските отпадъци, а на Дупница отпадъците отиват в в Костинброд. Аз като катаджия ли да застана на магистралата и да ги насочвам. Така е решен въпросът. И понеже на тях име е скъпо да ги транспортират, си правят депа и ги изхвърлят. Кметът се прави на разсеян и чака някой от София да дойде и да го изчисти. Аз ли ги хвърлях тези отпадъци там под моста, запалиха се и той изгоря? Аз ли сега трябва да пиша на израелска компания да си изчистят отпадъците, които ако са в завода били пожароопасни, а ако са под моста - не били пожароопасни. Сега, когато имаме нов мост, когато наново отпадъците са до самия мост, си играем - чия била земята. Ясно е, че е на общината. Защо тя не ги е изчистила? Лесно е да се обърнат към министъра, но министърът не е осиновил общинската управа на Дупница и не решава всички проблеми само на този град", ядосва се Димитров.

Във връзка с отровите в реката край Пловдив успокои, че няма място за паника - няма отровени води, но е можело да се заразят рибарници, напоителни площи, язовири.

За горенето на медицински отпадъци в София пък екоминистърът обясни, че единственият инсенератор е в центъра на столицата. Докато заработи обаче се подгрява с нафта. В този режим на загряване излиза черен дим, а след това задействат филтрите и поемат всичко. "За да не снимате черния пушек и а кажете, че тровим София, даваме три пъти по-скъпо за транспорт и ги караме на другия край", обясни Димитров.

В Благоевград той откри посетителски информационен център на НП "Рила", изграден по международен проект с Гърция. Центърът е на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристически поток, изходна точка към Рила. Основната му функция е да информира за природните ценности на Националния парк и да дава информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Има зала за интерпретативни и образователни програми, за презентации, филмови прожекции и мултимедийни продукти. Залата ще се използва и от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности. За хората с намалено зрение ще има брайлови книги.

До края на годината министър Емил Димитров обеща, че ще започне и изграждането на база на парка до Рилските езера, която да се ползва от планинските спасители. "Този проект се бави 3 г. и искаме тази година да се осъществи. Парите, които бяха 260 хил. лв., сега ще излязат 500 хил., но ще ги гласуваме в ПУДООС и този център да заработи. Оттам при бедствие с туристи в Рила, спасителите ще тръгват по-бързо, няма да губят време и ще стигат до пострадалите максимално бързо, за да оказват навременна помощ", обясни Димитров.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>