Гешев: Почваме с най-големите активи в приватизацията, после - сделка по сделка (Видео, обзор)

20.02.2020 21:16 Светлана Йорданова
Главният прокурор Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов.

Проверките на фирмите ще вървят на порции - по 10 и по 20

Проверката на приватизационните сделки ще започне с най-големите активи. Ще се върви на етапи - по 10, по 20 или по 30 фирми, заяви главният прокурор Иван Гешев в Благоевград вчера.

“Ще бъде проследен целият приватизационен процес, всички сделки не като стойност, а като активи. Ясно е “Кремиковци” какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар”, добави Гешев. Той обясни и процедурата на работа - след като ДАНС приключи проверките и е подадена информация от Сметната палата, министерствата на икономиката и на финансите, всичко ще се обобщава в прокуратурата.

“По всяка сделка ще се преценява има ли основание за търсене на наказателна отговорност и информацията ще бъде публично оповестена - обеща Гешев. - Целта е да стане ясно каква е сметката от приватизационния процес - колко активи са продадени и срещу тях колко пари са влезли. После ще почнем сделка по сделка. Разбирам, че тези действия

предизвикват

напрежение

у някои хора,

участвали в приватизацията, но това не ме интересува. Въпросът е да си вършим работата”.

Гешев обяви, че ще бъде “особено внимателен и прецизен към всички случаи, при които се констатират данни за извършено престъпление при приватизацията.”

“За нас е особено важно не толкова българските граждани да получат цялата информация, за да могат да си направят изводите за моралната, административната, политическата и всякаква друга отговорност. Това не е основната работа на прокуратурата. Важното е всеки един случай да се погледне отделно и да се види има ли престъпления и доказателства, изтекла ли е давността, ако е имало проверки, как са приключили, произнесъл ли се е съдът. Защото, ако са приключили с влязла в сила присъда, това не подлежи по никакъв начин на промяна”, поясни Гешев.

На въпрос как ще коментира обвиненията, че така си прави пиар акция, Гешев отговори: “Всеки може да ме обвинява за всичко, но ние работим и действаме, оставяме на други да говорят и да се упражняват върху прокуратурата. С действията си ще покажем, че тези, които ни обвиняват и си правят вятър на устата, тези, които осъществяват хибридни атаки, не са прави. Когато работим, работим, а не говорим толкова”.

Гешев отказа да коментира конкретни приватизационни сделки.

“Разбирам, че много държите на “Булгартабак”- обърна се той към журналистка. - Не мога да поема конкретни ангажименти, а принципни, че ще проверим целия приватизационен процес. Конкретните случаи се решават от конкретния прокурор, който ги наблюдава.”

Главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха в четвъртък в Благоевград и село Церово, където се проведе поредната акция срещу битовата престъпност. Задържани са над 15 заподозрени в престъпления. “Провеждат се беседи с хора от кримиконтингента, които влияят на оперативната обстановка”, съобщи Иванов.

“Церово е много приятно село, очарован съм. Там, в Благоевград и околните села сериозни проблеми с битовата престъпност на фона на други населени места няма”, посочи Гешев.

“Сигурни сме, че ще има чувствителен спад на престъпността до края на годината. За мен е важно в началото на следващата цялостната картина да е коренно различна, това става с добра организация и с добра координация с местната власт. Всички кметове знаят хората, които създават проблеми”, каза Гешев. Той увери, че когато възникне проблем на местно ниво “няма да си затваряме очите и цялата държава ще се изсипе на това място”. И така - докато престъпленията не спрат.

Гешев отклони въпроси, свързани с съдия Андон Миталов - първия магистрат в България със забрана да влиза в САЩ. “Отговарям за прокуратурата. Въпросите, които касаят съда, са към Лозан Панов. Не съм си позволявал да коментирам съда, каза Гешев. Той подчерта, че прокуратурата не може да свърши всичко, защото не всичко зависи от нея. “Трябва да се изграждат мостове, е не да се рушат”, добави Гешев.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>