Зико: Не усетих 100-те дни, почнаха ни с протести, но не се плашим (обновена, снимки, видео)

18.02.2020 11:40 Радко Паунов
Кметът Здравко Димитров представя своя отчет за първите сто дни. Снимка: Авторът

„Изминалите 100 дни от началото на управлението на нашия екип не ги чувствам като толеранс. Напротив, от първия ден се сблъскахме с проблеми, които трябваше да решаваме в движение. Започнаха и протести под прозорците ни.

Тези проблеми не престават до ден днешен и сигурно ще продължат до края на мандата“. Това отчете кметът на Пловдив Здравко Димитров заедно със своите 9-има заместници. От районните кметове присъстваха единствено Костадин Язов от "Южен", Георги Стаменов от "Централен" и Стоян Алексиев от "Северен". Отсъстваха Костадин Димитров от "Тракия", Иван Стоянов от "Източен" и Димитър Колев от "Западен".

"Нищо няма да направим без консенсус", увери Зико. Той отчете, че е възстановил приемните на кмета и досега е провел две такива с над 100 граждани. Скоро предстояла и трета. Някои от поставените проблеми ги решавали в движение, защото присъствали и заместниците му.

"В транспорта обещахме да облекчим трафика и се заловихме с това от първия ден. Моят заместник Тодор Чонов организира среща с испанската фирма "Индра", за да я накара да внедри системата за електронно таксуване. В две линии № 25 и 7  вече това е факт. Премахнахме левите завои от 9 кръстовища, предстои да направим същото на още 10", посочи кметът. 5-класник му се обадил да каже, че промяната била положителна. Преди ученикът броил, че на десен завой минавали по две коли, а сега - по 30.

"Градът се задъхва, но ще работим в тази посока, за да облекчим трафика", увери Димитров. По думите му предстояло и електронните табла по спирките да заработят и дават точна информация. "Вървим към въвеждане на еднопосочно движение в центъра, както и внедряване на зелена зона. В предстоящия конкурс за 8 линии ще задължим фирмите, които ги спечелят, да пускат сутрин и след обед автобуси за ученици, за да олекне малко трафикът", каза градоначалникът.

В направление "Образование и спорт" отчете, че за първи път от 40 г. са отпуснати 500 000 лева за проектиране на нова математическа гимназия и изграждане на учебен корпус към хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". 1,4 млн. лева са заложени за спортни площадки в дворовете на училища и детски градини", изтъкна той.

Не пропусна да отбележи, че е решен конфликтът в ДГ "Мир" между бившата директорка, персонал и родители. "Сега в ДГ "Мир" наистина има мир", заключи той.

Подобряване качеството на въздуха е сред приоритетите в направление "Екология". 641 молби имало за подмяна на печките с твърдо гориво с климатици. Кметът смята, че още желаещи щяло да има. Провел среща с кметовете на Марица, Родопи, Брезово, Кричим и Раковски, които ползвали сметището на Пловдив. "Останах изненадан, че 10 г. Родопи не ни е плащала такси за услугата. И още в първия ден на управлението получих акт за 200 000 лева от РИОСВ за това. А бившият й шеф Стефан Шилев е бил и директор на екологията в общината. "Излиза, че е санкционирал себе си", коментира Димитров.

Останал изумен, когато разбрал, че шефовете на общинските здравни заведения никога не са били събирани и дори не се познавали. "Необоснованото изтичане на дейности от общинските към частните болници ще бъде прекратено", отсече Димитров.

В направление "Социални дейности" посочи, че пловдивската община е от най-добрите в страната, предлагайки 58 услуги. "Никакъв толеранс няма да има към тормоз над възрастни и болни, както и към деца", категоричен е Зико. Той увери, че социалните асистенти, които сега наброявали около 900, щели да станат 4000.

"Приключи сагата с пазара на ул. "Младежка". Там ще стане зелена площ, а в края на улицата ще се обособи малък базар за производители", припомни кметът.

Той увери, че Голямата базилика, която на 2 април трябва да отвори, ще бъде общинска собственост. Предстояло т.г. да приключат разкопките на могилата Малтепе край Маноле и да приключи ремонтът на атичния Одеон. Пред старт била и реконструкцията на Концертна зала в бившия партиен дом, която от години е затворена.

Димитров не подмина и проблемите с отоплението на зала Колодрума. Договорът бил подписан от предишния зам.-кмет Димитър Кацарски с ЕВН за 15 г. "Ако днес има мач, трябва три дни по-рано да започне отоплянето й. За една седмица през август м.г.. са платени 23 000 лева за охлаждане на световното първенство по таекуондо. Ще направим работна група с проектантите на залата, за да решим този проблем", увери кметът. За м.г. в Колодрума е имило 48 събития, а издръжката е 841 000 лева. Сегашната временна шефка Галина Китина се справяла, твърди кметът.

Попитан доволен ли е от своите 100 дни, Димитров отговори, че винаги можело по-добре. "Много проблеми има още за решаване. Районните кметове са инициативни. Някои от заместниците ми обаче нямат политически опит и когато искат да съобщят нещо хубаво, не го казват както трябва", допълни Димитров.

Според него е находка назначаването на Богомил Грозев за директор на Стария Пловдив. "Дългогодишен журналист е, има контакти, познава бизанесмени, ще раздвижи резервата", убеден е градоначалникът. По думите му нито Начо Културата, нито Амелия Гешева, които са били начело на комплекса, са пловдивчани.

Какво ще отчетете в следващите 100 дни, попита "24 часа". Димитров отговори, че бившият кмет Иван Чомаков оставил на Славчо Атанасов 40 млн. лева на депозит. "Ако аз имах тези пари, щяха да се случат чудеса. А сега има първа копка за басейна "Младост", но не е осигурено финансиране. Както и много неразплатени проекти са ни оставени от европейската столица на културата. Върви одит на предишното управление", каза Димитров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>