До 10 дни ясно кой иска да оглави здравната каса

13.02.2020 21:50
Над 2 часа продължи вчерашното заседание на здравната комисия.

Дечо Дечев още няма окончателен отговор

Старт на процедурата по избор на нов шеф на здравната каса дадоха депутатите от парламентарната здравна комисия.Те приеха вчера правилата за изслушване и избор на нов управител на НЗОК, следващия петък те влизат в пленарната зала. След приемането им започва да тече и 5-дневният срок, в който от всички парламентарни партии може да издигнат кандидат.

Така до 10 дни ще са ясни имената на кандидатите. Мандатът на сегашния управител д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, но той само довърши мандата на предшественика си проф. Камен Плочев. Самият Дечев заяви преди месец, че е бил поканен да поеме ръководството за определен период от време, което е изпълнил, и даде да се разбере, че не би продължил. Но окончателен отговор няма.

Промените в законите за лечебните заведения и за лекарствата прие на първо четене ресорната комисия на вчерашното си заседание след 2-часови дебати. През тези поправки всъщност се правят сериозни промени в още 5 закона.

Сред тях е допускането на експериментално лечение и въвеждането на регламент за какво болниците може да искат доплащане.

На пациенти със заболяване, за което липсва алтернатива за лечение, се регламентира изписването на лекарства, за които има клинични доказателства, че могат да повлияят на конкретната болест, въпреки че тя не е в характеристиката им.

Промените въвеждат и механизъм, по който, ако човек умишлено увреди своето или здравето на друг, включително след употреба на алкохол или наркотици, ще възстановява заплатените от касата средства за лечението.

Филиали на аптеки по селата, които да работят поне два дни седмично, ще решават проблема с липсата на достъп до лекарства в отдалечени и малки населени места. За целта собствениците ще ползват облекчени условия за отварянето на аптеки на втори и трети адрес. Национална аптечна карта пък ще сочи къде има недостиг.

Разширява се кръгът от роднини, които ще дават съгласие за донорство, залагат още промените. Хората без близки стават потенциални донори. Отваря се дебатът за кръстосано донорство и присаждането на матка.

Сестри и акушерки да имат право да отварят кабинети, регламентират още промените, но депутатите бяха категорични, че трябва изрично да се разпише какви дейности може да изпълняват без лекарско наблюдение.

Други от От страната и света

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

Трима души са загинали, а 26 са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тежките пътни произшествия са 20

>