Кипърският президент: Съжалявам че ползвах самолета на саудитски бизнесмен

13.02.2020 18:57
Никос Анастасиадис СНИМКА: РОЙТЕРС

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви днес, че съжалява, че е приел да използва безплатно самолета на саудитски бизнесмен за семейна ваканция на Сейшелите, но добави, че договорката за частния полет не нарушава никакви закони или етични норми, предаде Асошиейтед прес.

Анастасиадис посочи в писмено изявление, че използването на самолета от семейството му "е можело да се избегне", за да се предотврати "ненужната суматоха" във връзка с пътуването му през август 2018 г. и "безпочвените" твърдения, предава БТА.

Опозиционни политически партии критикуваха Анастасиадис във връзка с решението му да лети със семейството си със самолет на саудитски бизнесмен.

Президентски съветник прочете изявлението на държавния глава пред членовете на парламентарната анкетна комисия.

Одиторски доклад за разходите за президентското пътуване не откри нередности. В доклада се посочва, че използването на самолета не нарушава данъчните закони.

Анастасиадис каза, че полетът не е бил "подарък" от саудитския бизнесмен, който е собственик на базираната в Кипър Джетстрийм авиейшън. Той получи кипърско гражданство през 2015 г. съгласно инвестиционен план на правителството.

Кипърският президент заяви, че заради приятелството си с бизнесмена той приел офертата му да транспортира семейството му до Сейшелите, докъдето самолетът има планиран полет, за да вземе семейството на самия бизнесмен.

Анастасиадис добави, че приятелството му със собственика на Джетстрийм авиейшън е спестило на кипърското правителство 592 000 евро чартърни такси и е довело до дарение на 500 000 евро за студентски фонд.

"През всичките години на държавната ми служба никога не съм се колебал да вземам трудни решения или да поемам отговорност за решенията или действията, които биха могли да съдържат и елемент на грешка", заяви кипърският държавен глава.

Други от От страната и света

Персонален НОИ от "24 часа": Осъвременяването от 1 юли беше за пенсии, отпуснати до края на миналата година

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Православен календар за 21 септември

Св. ап. Кодрат. Св. Исакий и Мелетий, еп. Кипърски. (Отдание на Въздвижение) Св. ап. Кодрат проповядвал словото Божие най-вече в Атина като епископ и в малоазийския град Магнезия. В 126 г

Само в "24 часа" на 21 септември - “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк

На 21 септември само в "24 часа" ще прочетете: “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля Не е трудно да кажем

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

>