Правителството определя минималната заплата за асистентите в университетите

13.02.2020 13:56
СНИМКА: Архив

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища ще се определя с акт на Министерския съвет, реши парламентът, който прие окончателно на второ четене промените в Закона за висшето образование.

Длъжността "асистент" ще се заема със срочен трудов договор за срок, не по-дълъг от 5 години, записаха депутатите, предава БТА.

Отхвърлено беше предложението на БСП да се определят минимални заплати за асистент, главен асистент, доцент и професор в размер от съответно две, три, четири и пет минимални работни заплати, обясни Кристина Сидорова от левицата. В момента един асистент стартира със заплата от 800 лева, отбеляза тя и даде пример, че средната заплата на асистент в университет в Ниш, Сърбия, е 640 евро, а на професор - 850 евро. В Румъния асистент взима 800 евро, главен асистент - 1000 евро, доцент - до 1600 евро, а професор - 2400 евро, посочи още Сидорова.

Колегата й Румен Гечев коментира, че България е единствената страна в света, където заплащането на преподавателите във висшите училища става по-ниско от заплащането на преподавателите в средните училища. По думите му, това противоречи на световната практика и на здравия разум.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че няма недоразумение, а различен модел на регулиране в системата на предучилищното и училищното образование и в системата на висшето образование. Той обясни, че взаимоотношенията между държавата и висшите училища са като между възложител и изпълнител, заради модела на академична автономия. Държавата не регулира числеността на персонала и не регулира елементите на възнаграждението във висшите училища, посочи Вълчев. По думите му, сравненията са неуместни и са в полза на системата на висшето образование.

Средните заплати във висшите училища са далеч по-високи от тези в училищата, коментира просветният министър. Средната брутна заплата във висшите училища след тазгодишното увеличение вероятно ще бъде 2000 лева, а в училищата вероятно ще бъде около 1500 лева, посочи той. Но, обясни министърът, висшите училища са избрали да поддържат по-големи разлики между заплатите на по-възрастните и по-младите преподаватели - над два пъти и половина. Имаме основания да предложим само минимална заплата във висшите училища, както имаме обща минимална заплата в държавата, добави Красимир Вълчев.

При оценяване на съответствието с изискванията за академичен състав на основен трудов договор, член на академичния състав ще може да участва в акредитацията само на едно висше училище, записаха депутатите.

В едногодишен срок от влизането в сила на приетите днес изменения, трябва да бъде разработена и внесена за приемане от Министерския съвет Националната карта на висшето образование в Република България. До приемането й няма да се откриват нови висши училища, териториално изнесени звена и филиали на висшите училища, факултети, департаменти и колежи в държавните висши училища, както и не се преобразуват висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища, с изключение на преобразуване с цел консолидация и оптимизация, реши парламентът.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>