Доклад: Пентагонът пренебрегва борбата срещу екстремистите в Сахел

12.02.2020 14:17
СНИМКА: Ройтерс

Въоръжените сили на САЩ се отказват от усилията си за унищожаване на ислямските екстремистки групи в обширния регион Сахел в Западна Африка и си поставят за цел само тяхното възпиране. Това се казва в тримесечен доклад, изготвен генералния инспекторат на Пентагона, Държавния департамент и Федералната агенция за международно развитие (USAID), огласен тази седмица и цитиран от Ройтерс.

Това е първият разсекретен документ, свързан в военното присъствие на САЩ в Африка. Необходим е постоянен натиск, за да бъдат отслабени екстремистките групи, се цитират в доклада думи на министъра на отбраната Марк Еспър, съобщава БТА.

В документа се посочват и опасенията на Африканското командване (Африком), изразени пред инспектората на Пентагона, че някои ресурси ще бъдат прехвърлени от Сомалия в Либия, където има конфликт между два центъра на властта, привлекли подкрепата на чужди сили, сред които Русия и Турция.

Екстремистките групи, свързани с "Ислямска държава" или "Ал Каида в Западна Африка" не са нито унищожени, нито възпрени, предупреждава Африком, цитирано в доклада. Командването подчертава, че новата военна стратегия на САЩ се променя от опит за унищожаване или намаляване на ефективността на тези групи в Сахел към усилия да се попречи на тяхното разрастване по численост и прехвърлянето им в нови зони.

Състоянието на сигурността в Буркина Фасо "се влошава по-бързо от където и да било другаде в Сахел", констатира Африком в доклада.

Понастоящем в Африка са разположени 6000 американски военни, сред които 500-членен контингент за специални операции в Сомалия и около 800 войници в Западна Африка, според разсекретения доклад. Американските войници в Сахел до голяма степен подпомагат френските сили и армиите на страните в района в тяхната борба с екстремистите.

Наскоро Париж обяви, че ще увеличи до 5000 личния състав на контингента си в Сахел, а френски лидери критикуваха САЩ, че орязва военното си присъствие в Африка.

Други от От страната и света

Валентин Мундров: Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване

Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване. Това заяви Валентин Мундров, министър на електронното управление. "Нека да кажа така, че ние с господин Йоловски винаги сме били един екип и

Драстично са се увеличили случаите на домашно насилие у нас

Статистика посочва, че сигналите за домашно насилие на телефон 112 от януари до август тази година са близо 26 хиляди. А между 1 и 19 септември са постъпили малко под 2 хиляди

Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме. Централната избирателна комисия и страната нямат софтуера, с който работят тези машини

На Деня без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходци

В деня са предвидени още велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски" На 22 септември по повод финала на Европейската

ОИЦ-Русе проведе информационни срещи в 4 общини в област Русе

Областният информационен Център - Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Сливо поле, Иваново, Две могили и Ценово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

>