Българин ръководил мащабна схема за кражби в Западна Вирджиния, използвал наркозависими

12.02.2020 12:35
Неделчо Владимиров

Българин е арестуван в щата Западна Вирджиния по обвинения, че е ръководил схема за кражби на стоки от магазини, които после продавал в интернет.

А за схемата си той използвал хора, зависими от наркотици, на които плащал центове за всеки долар откраднати вещи, се казва в съобщение на прокуратурата, предаде bg-voice.com.

„Тази мрежа от крадци е била масивна по своя размер и сега вече не работи“, обяви на пресконференция в понеделник прокурорът от Западна Вирджиния Майк Стюарт. Според него на върха на тази мрежа е бил българинът Неделчо Владимиров. В организираната от него мащабна схема били замесени още 15-20 души, зависими от наркотици. 

Владимиров им плащал между 10 и 40% от стойността на откраднатото, а после го продавал в eBay, Facebook, Market Place и други сайтове. „Почти 4000 стоки, на стойност над 400 хиляди долара, са били откраднати за последните 2 години“, обяви прокурор Майк Стюарт.

Сигналът властите получили от отделите за сигурност на търговските вериги и eBay. Когато арестували Неделчев, те открили над 3600 стоки, които той продавал в интернет. А печалбите били огромни.

„Смятаме, че Владимиров е получил над 200 хиляди долара само за година от неговите продажби в eBay само за последната година“, каза Стюарт.

От прокуратурата казват, че българинът слагал по-ниски цени на стоките в интернет, за да ги продаде по-бързо. Но жертви били не само магазините, а и хората, които въвлякъл в схемата си. „Много от хората са зависими от наркотици. Те използвали парите, които Владимиров им давал, за да поддържат зависимостта си към наркотиците. Това е трагедия“, каза още Стюарт. Западна Вирджиния е щатът с най-много смъртни случаи от злоупотреба с наркотици.

Прокурорът призова още хората да не купуват твърде евтини неща от интернет. „Ако нещо е твърде евтино, то вероятно е крадено. Ако го купите, то вие подхранвате крадците, пазара на наркотици, а и цените на всички стоки се вдигат за вас, защото бизнесите губят пари от това“, обясни Стюарт.

Обвиненията срещу Владимиров засега са за пране за пари. Разследването продължава.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>